Централната банка на Южна Африка е една от малкото останали по света в ръцете на частни акционери. Сега правителството иска да промени това, но национализацията ще бъде "много бавен и скъп процес", тъй като акционерите ѝ ще искат да направят печалба, казва гуверньорът Лесетя Кганяго, цитиран от Bloomberg.

"Група акционери агитират за национализацията, тъй като вярват, че имат правото на част от активите и виждат хода като възможност за невероятни печалби на гърба на данъкоплатците", допълни той.

През декември управляващият страната Африкански национален конгрес одобри предложението държавата да придобие банката, която е в ръцете на инвеститори от 1921 г. Акционерите гласуват за назначаването на седем от общо десет директора и нямат право да се месят в политиката на институцията.

Има и редица други ограничения - един инвеститор не може да притежава повече от 10 000 дяла. Към момента има над 600 частни акционери. Дивидентът, който им се изплаща, е ограничен до 10 цента на дял годишно, или общо до 15 000 долара - ако централната банка е на печалба.