Парламентът на Северна Македония одобри издаването на държавни гаранции за два заема на обща стойност около 188 милиона евро, съобщава SeeNews, цитирайки местното финансово министерство. Средствата идват от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и трябва да бъдат използвани за финансиране на големи инфраструктурни проекти.

167,6 милиона евро от ЕБВР са предвидени за изграждането на 10,5-километрова магистрална отсечка от Скопие до пътния възел Блаце близо до границата с Косово.

Северна Македония ще получи инвестиционен грант от 20,82 милиона евро и допълнителни 5,68 милиона евро техническа подкрепа от Инвестиционната рамка за Западните Балкани (WBIF) за проекта.

Gerresheimer ще строи фабрика за €126 милиона в Северна Македония

Лидер в производството на стъклени и пластмасови опаковки ще строи фабрика за €126 милиона в Северна Македония

Новият завод ще разкрие над 180 работни места

ЕБВР ще отпусне и 350 000 евро за разработването на национална стратегия за е-мобилност и план за действие за пътната инфраструктура в страната. Северномакедонскотоправителтво реши да издаде гаранция за заем от 19,8 милиона евро от ЕБВР за покриване на част от разходите за изграждането на слънчевата електроцентрала Oslomej 2 с мощност 10 MW и слънчевата електроцентрала Bitola с мощност 20 MW.

Общата стойност на тези проекти за възобновяема енергия, изпълнявани от държавния производител на електроенергия ESM, е 25,5 милиона евро.

България вдигна ветото върху преговорите на Северна Македония с ЕС

България вдигна ветото върху преговорите на Северна Македония с ЕС

ДБ, ПП, ГЕРБ/СДС и ДПС подкрепиха, против бяха от Възраждане и ИТН