"Европа ще бъде разделена на нови часови зони" е заглавиe от в. "24 часа"

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Изборът на всяка държава членка на ЕС, дали да остане на лятно, или зимно часово време трябва да стане хармонизирано с нейните съседи, за да не се прекъснат икономически, транспортни и други връзки между тях. Затова ЕК разглежда няколко десетки варианта за групирането на страните. Един от тях е България, Румъния и Гърция да са в една зона, от Сърбия до Германия, Швейцария и Италия - в друга, а от Франция и Холандия до Португалия - в трета.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Кабинетът бързо удовлетвори Варна и Георги Гергов с 43 млн. лв. е водещo заглавиe на в. "Сега"

Правителството отпусна вчера 43.2 млн. лв. на община Варна, за да купи тя от пловдивския бизнесмен Георги Гергов празния терен, известен в града като Дупката. Управата в морския град поиска парите миналата седмица, а решението на министрите дойде на първото им заседание след това. То се взема и в момент, в който вътрешната опозиция в БСП е предприела атака срещу лидера Корнелия Нинова. Гергов, който до пролетта на 2017 г. бе в ръководството на партията, е сред опонентите й.

Дупката е парцел около 3 декара в идеалния център на града, зеещ още от периода на социализма. Тогава се ражда идея там да бъде построен голям търговски дом. През 90-те години на миналия век имотът е приватизиран, а после става собственост на Гергов. Бизнесменът обаче така и нищо не построи там. Правителствата на ГЕРБ демонстрираха усилия да се справят с проблема. Малко преди падането на първия кабинет финансовият министър Симеон Дянков заговори за сделка с Гергов, а при втория бе замислена схема с Пловдивския панаир, който е под контрола на бизнесмена - градът под тепетата и Варна получават държавния дял от Изложението, а Варна го заменя за акциите в Дупката. В крайна сметка всичко остана на ниво намерения.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"ДАНС и КФН влязоха на проверки в четири български застрахователя", четем в "Капитал"

Целта е да се провери ще издържат ли финансово на големите плащания по щети в чужбина

Агенти на ДАНС са влезли на проверка в четири български застрахователя съвместно с инспектори на Комисията за финансов надзор (КФН). Това са "Бул инс", "Лев инс", "Асет иншурънс" и ОЗК, които са сред компаниите с водещи позиции на пазара на автомобилно застраховане. Новината беше съобщена от Mediapool по източник и беше потвърдена и от "Капитал" през собствени източници и от самите компании. Официално акцията не е обявена и КФН отказва коментар и детайли за нея, но според запознати целта е да се верифицират данните за капиталова адекватност на дружествата с оглед на предявените към тях значителни плащания по щети в чужбина. Ролята на служителите от националната служба е да подсигурят достъп до документи.

Прочети още от " Капитал"

"Данъчната декларацията от 2020 г. попълнена автоматично" четем във в. "Монитор"

Ръчно добавяме само други данните за отстъпки по застраховки и дарения

3а доходите ни получени от работодателите ни през 2019 г., от началото на на следващата година ще отваряме през нета попълнена данъчна декларация с данните. Работодателите ще имат задължението да изпратят информацията в НАП, а в историята отиват хартиените служебни бележки, издавани на лицата за изплатените им през годината доходи и удържания данък. Това предвиждат промените в данъчното законодателство, одобрени от правителството на последното му заседание в сряда, които ще бъдат предложени за одобрение от парламента.

Целта на промяната е автоматичното зареждане на цялата информация в образците на годишните данъчни декларации на лицата. Със законопроекта се предлага преминаване изцяло към подаване по електронен път на справки и декларации от самоосигуряващите се лица.

От НАП уточниха за "Монитор", че ръчно в данъчната декларация ще се попълва останалата информация, касаеща други доходи, а също така и данните за направени застраховки, дарения и други, за които може да се ползват данъчни отстъпки.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Прекратена е процедурата за концесия на Летище Пловдив", четем във в. "Стандарт"

Правителството прекрати процедурата за концесия на Летище Пловдив. Това се случи по предложение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Министерският съвет беше определил за концесионер участника в процедурата за предоставяне на концесия - Консорциум между "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест". Класираният на първо място участник е информирал за невъзможността да сключи концесионен договор.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Енергийната борса спря заради хипервисоки цени на тока", пише "Капитал"

Българска независима енергийна борса (БНЕБ) безпрецедентно прекрати работата заради гигантски скок в предлаганите цени. В последствие се оказа, че причина за това е техническа грешка на един от борсовите участници. Но е интересно, че проблемът идва след като от седмици търговци на ток и големите фирми консуматори твърдят, че пазарът се манипулира, а регулаторът започна проверка по темата. В момента количества на борсата предлага основно държавната НЕК. 

Какво се случи 

Търговията беше спряна на пазарния сегмент "В рамките на деня", след като цените на пазар "Ден напред" с дата на доставка 11 октомври стигнаха рекордни нива. За базов товар цената е почти 596 лв. за МВтч, докато за последните шест дни тарифите са между 66 и 102 лв. за МВтч.

Прочети още от " Капитал"

"Добре дошли в "рая" за бизнеса", пише в. "Сега"

Нашата столица ухажва инвеститорите с нескопосана реклама и нескончаеми ремонти, а австрийската - с реална подкрепа. В световната класация за качество на живота Виена е №1, а София е 116-а

Да се поставим на мястото на чужденец, решил да вложи пари и да реализира идеи точно в нашата растяща и нестарееща София. И да сравним с една друга столица - Виена.

Намираме в интернет "Официалният портал на София" - изключително неприветлив сайт. Само отворете рубриката "Бизнес Инвестиции Строителство" и ще се отчаете. Там ще се сблъскате с План за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община -133 страници, като на 114-а се обяснява как ще се прилага отмененият Закон за публично-частното партньорство. Има и друго трудно четиво - Стратегия за развитие на инженерната инфраструктура на територията на Столична община, части водоснабдяване, канализация и корекции на речните корита - грозно сканирани доклад и стратегия с неясна съдба, защото няма нито номер, нито дата. Английската версия е още по-отблъскваща - има линкове към кръчми, но няма връзка със сайта на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, която би трябвало да е отговорна за чуждите пари. Там откриваме и рубриката "10 причини да инвестирате в София".

Прочети още от в. "Сега"

"До 2020 г. строят 1.4 км от "Струма" за 22 млн. лв." пише в. "Монитор"

Договорът за строителството на участък от 1.4 км след тунел "Железница" е подписан. Проектирането и строителството на трасето от магистрала "Струма" в посока Крупник в участъка от 369-ти км до км 370+400 ще струва 22 млн. лева.

Изпълнител на отсечката е "ПТС Груп" ЕАД, а стойността на договора е 22 130 756,88 лв. с ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез оперативната програма за транспорт, съобщи пътната агенция.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 120 дни за изготвяне на проекта и 480 дни за изпълнение на строително-монтажните работи.

От АПИ информират също, че предстои подписването и на договора с ДЗЗД "Железница-Север", в което участват "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, "Главболгарстрой" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" ЕАД. Дружеството е избрано за изпълнител на проектирането и строителството на трасето преди тунел "Железница" от 366-ти км до км 366+720.

Прочети още от в. "Монитор"

"По-високи заплати у нас ще върнат 90% от гурбетчиите", пише в. "Стандарт"

Вносът на работна ръка е неизбежен, но трябва да става планирано, казва Васил Тончев, директор на "Сова Харис"

- Г-н Тончев, не са ли твърде стряскащи данните от последното изследване на агенция "Сова Харис", според което всеки четвърти българин в трудоспособна възраст (от 18 до 64 години) обмисля временно или трайно да си потърси работа в чужбина ?

- От една страна тези данни са стресиращи, но от друга са очаквани. И в никакъв случай не са изненадващи. Живеем в мрежово общество и мисля, че хората вече са си създали необходимите нагласи и контакти и някак си вече дали ще се пренесат от Пазарджик в София или в Берлин, за тях няма особена разлика. А и няма големи препятствия за това.

Имат нужната информация и опит, голяма час вече са работили в чужбина, пък и около 1/4 владеят и чужди езици,както твърдят. Така че живеем в един общ пазар и е нормално хората да се насочват натам, където има по-добри условия на труд и по-високо заплащане.

Прочети още от в. "Стандарт"