Когато наскоро 12 от най-големите футболни клубове на Европа обявиха, че планират да създадат отделна "Суперлига", голяма част от футболните фенове се зарадваха. И нямаше как да е иначе. Идеята беше турнирът да се администрира от футболните клубове, които участват в него. И нещо още по-хубаво - беше обявена и първоначална финансова инжекция с 5 милиарда долара, които щяха да дойдат от американската банка JPMorgan Chase.

Чудесно, казаха си някои феновете, още един нов турнир, промяна на статуквото, конкуренция на Шампионската лига и още повече зрелищен футбол. Да, ама не, както се казва.

Най-богатите футболни отбори създават конкурент на "Шампионска лига" в търсене на нови приходи

Най-богатите футболни отбори създават конкурент на "Шампионска лига" в търсене на нови приходи

През 2020 г. най-заможните сред клубовете отчетоха спад на продажбите от 12%

Днес европейските запалянковци се събудиха и разбраха, че проектът "Суперлига" няма да го бъде

Инициаторите на "Европейска Суперлига" бяха Реал Мадрид и Ювентус. Освен тях в новата футболна група уж със сигурност щяха да участват Интер, Милан, Атлетико Мадрид, Барселона, Арсенал, Ливърпул, Челси, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Тотнъм. Идеята беше общият брой на клубовете да достигне 20.

Да поговорим за пари

Тук трябва да споменем две важни неща. Първото е, че инициаторите Реал Мадрид и Ювентус са едни от най-богатите клубове в цялата история на футбола. Второто е, че създаването на нов елитен турнир със сигурност щеше да сложи край на лидерството на "Шампионската лига". Новата "Суперлига" щеше да привлече към себе си и особено към грантовете-инициатори десетки милиарди евро приходи. Именно заради това се появяват и основните критики към проекта, който според футболните асове от статуквото ще доведе до още по-голямо богатство на и без това богатите отбори, но за сметка на по-малктие играчи.

Истината е, че по време на пандемията от коронавирус дори най-богатите европейски клубове отчетоха спад на приходите от 12% само през 2020 г. Топ 20 най-богати отбора на Стария континент получават общо 8,2 млрд. евро, което е с 1 милиард евро по-малко от 2019 г. Причината за това се крие в непродадените билети и телевизионни права, както и в празните стадиони. Според прогнозите, до края на настоящия сезон загубите ще бъдат в размер на поне 2 млрд. евро.

Кои са най-богатите?

По данни от доклада на Money League на Deloitte, на първа позиция е футболният тим Барселона. Отборът отбелязва спад от 15% от общо 715,1 млн.евро приходи. На второ място се нарежда Реал Мадрид с приходи от 714,9 млн. евро и спад от едва 6%. Топ 10 допълват "Челси", "Тотнъм" и "Ювентус". На фона на изнесените данни и идеята за нова футболна лига, почти цялото футболно лоби нарече проекта циничен. От FIFA дори заплашиха футболни играчи със забрана за участие в техните първенства. А когато се намесиха и полотиците хаосът стана пълен.

Как се стигна до отказа от "Европейска Суперлига"?

Късно снощи английските отбори, които трябваше да участват в новия футболен съюз обявиха, че се оттеглят. Малко по-конкретно обяснение към феновете си дадоха единствено от Манчестър Юнайтет, които коментираха, че са се вслушали в "мнението на феновете, правителството на Великобритания и всички заинтересовани страни", преди да стигнат до решението за отказ. От Арсенал определиха първоначалното си съгласие да участват в новата лига като грешка, а от Тотнъм поднесоха на феновете си извинение за безпокойството.

От различни източници вече излезе информация, че от проекта с първоначална инвестиция $5 млрд. излизат и всички останали отбори, без инициаторите Реал Мадрид и Ювентус, които към часа на публикуването на тази статия все още не са потвърдили, че напускат, макар проектът вече да е замразен.

Саудитска Арабия купува футболен клуб от английската Висша лига?

Саудитска Арабия купува футболен клуб от английската Висша лига?

Очаква се сделката за "Нюкасъл" за $445 милиона да стане известна до дни

Според официалното писмено изявление на пресслужбата на "Суперлига Европа" настоящото състояние на европейския футбол обаче категорично изисква промяна

"Ние предлагаме нов турнир, тъй като настоящата система не работи. Нашето предложение е насочено към осигуряване на развитието на спорта, като същевременно осигурява ресурси и стабилност за развитието на цялата футболна пирамида, включително подпомагане на цялата футболна общност, изправена пред финансови затруднения в контекста на пандемията", пише в съобщението. Според изявлението оттеглянето на английските клубове е било провокирано от силен натиск, който е икономически и политически.

В потвърждение на тези думи можем да цитираме британския премиер Борис Джонсън, който определи алтернативния проект като "нелеп футболен тероризъм за милиарди" и директно заплаши правителството да наложи тежки санкции. В Лондон бяха организирани и протести на футболни фенове, които не желаят промяна на статуквото. Съвсем очаквано, от УЕФА също нападнаха алтернативния футболен проект като дадоха ясно да се разбере, че ще впрегнат целия си мощен ресурс срещу него.

Демагогията

Именно УЕФА обаче е основният виновник за сегашното състояние на европейския футбол. От години тя работи в интерес предимно на богатите клубове, дори самото създаване на "Шампионската лига" беше с цел даде възможност на Германия, Великобритания, Испания, Италия и Франция да имат по няколко участника в турнира по право. И към днешна дата УЕФА предлага промяна във формата на Шампионската лига, която отново ще е в полза на големите клубове, които ще получават повече пари при участие. Съответно, вероятно критиките й към новия проект са чисто финансови, останалото е демагогия.

Иначе, от английската Футболна асоциация също обявиха, че "подобна Суперлига разрушава мечтите на всеки футболен фен, че неговият местен клуб може да се състезава срещу най-добрите." Футболните легенди Гари Невил и Рой Кийн също се обявиха против.

В заключение можем да кажем две неща. Първото е, че независимо дали един футболен проект е справедлив или не толкова - натиск в спорта определено има. Второто е, че промяна на статуквото засега е мисия невъзможна.