Дългоочакваното удължаване на третата линия на столичното  метро ще се забави, пише "Капитал". Строежът на участъка между кварталите "Хаджи Димитър" и "Левски Г" ще започне най-рано следващата година. Разклонението на метрото от централната софийска ул. "Шипка" до "Арена Армеец" също ще се забави. Причината: и двата проекта чакат финансиране по Плана за възстановяване.

Общата сума за построяването им е съответно 220 милиона лева без ДДС и 530 милиона лева без ДДС, като се очаква 380 милиона лева от тях да дойдат от плана, а общината и държавата да финансират другата половина.

Изпълнителният директор на "Метрополитен" Стоян Братоев коментира пред "Капитал", че въпреки несигурността покрай приемането на плана, "през октомври ще бъдат сключени договори с изпълнителите за участъка до "Левски Г" и ще започнат подготвителните дейности".

"Със собствено финансиране общината ще преведе аванс за предварителните работи като проектиране, преместване, окабеляване. Няма как без предварителни работи", коментира Братоев.

През октомври ще бъде сключен договор за стартирането на три от общо четирите позиции в обществената поръчка. Първата метростанция, която ще бъде разположена на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" с ул. "Станислав Доспевски", ще бъде изградена от "Монолит София". Втората е за станцията между ул. "Витиня" и ул. "Бесарабия" и ще се изпълнява от "Трейс груп холд", а третата е разположена встрани от коритото на р. Перловска и в непосредствена близост до ул. "Левски Вековен". Тя ще се прави от прочулата се с неуспешния ремонт на ул. "Граф Игнатиев" "Джи Пи груп".

Четвъртата позиция, която включва системите за контрол и управление на влаковете на трите метростанции, както и пероните, обаче се обжалва. Според Братоев това няма да попречи да се започне строителството, тъй като изграждането на системите е последната стъпка.

За новия участък от 6 метростанции между кварталите Гео Милев през "Слатина" и до зала "Арена Армеец" положението не е така сигурно. Обществената поръчка беше обявена през януари тази година, а оттогава отварянето на техническите оферти на кандидатите все се отлага. Стоян Братоев коментира, че "това се дължи на липсата на сигурно финансиране".

"Очакваме до март месец да имаме яснота за Плана за възстановяване. Ако КЗК се забави, ще чакаме. Така или иначе сме планирали за слатинския участък да започнат дейностите през второто тримесечие. Нарочно сме ги разминали, за да не се започне паралелно строителството", коментира пред "Капитал" директорът на "Метрополитен".

На 10 септември поръчката беше спряна заради жалба на фирмата "Стройгруп". Затова трябва да се изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е образувала производство. Това означава забавяне поне с няколко месеца. Разликата е, че за този участък плановете на общината не са напреднали и тя може да си позволи да изчака, за да действа на на сигурно.