""Инерком" втвърди тона за държавното участие в сделката за ЧЕЗ" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Промяната на собствеността няма да бъде усетена от клиентите, твърдят от компанията

Дни след като се съгласи и държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, купувачът на българските активи на чешката компания рязко смени тона. "Инерком България" не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство е единственият начин да се гарантират общественият интерес и доставките на електричество за българските потребители, стана ясно вчера. 

Информацията идва на фона на изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който смята, че България има достатъчно инструменти да регулира доставката на ток. Затова и държавно участие в сделката не е необходимо.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"АЕЦ "Белене" върви към рестарт", четем в "Капитал"

Все по-вероятно изглежда, че управляващите ще се опитат да реализират проекта за АЕЦ "Белене". Централата може и да не заработи, но строителство очевидно ще има. Поне такова е усещането след посещението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в обекта. Тя, заедно с изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев провери как върви изграждането на съоръженията за съхранение на доставеното руско оборудване. От думите й се разбра, че решението АЕЦ "Белене" да не се строи явно вече не стои на дневен ред, а усилията са насочени към търсенето на източници на финансиране и инвеститор, който да подкрепи проекта.

Прочети още от " Капитал"

"Как да се регламентира плащането на ръка за здраве - у нас е 46% при средно 20% за ЕС" е заглавиe от в. "24 часа"

Поредният екип на здравното министерство, сега подсилен от финансови експерти, за пореден път опитва да реши някои от системните проблеми на сектора у нас.

Ще се промени в моделът на здравното осигуряване, който до есенната сесия на парламента трябва да е завършен. Очевидно развитието на здравната система без ясна визия за поне 10 г. напред и без последователност в управленските решения, води до сериозни финансови, политически и социални проблеми. Те вече твърде много личат.

За такива проблеми се говори в последния доклад на ЕК от 2017 г. в частта за здравеопазване - сравнението между 28-те членки на Евросъюза сочи, че българите плащат лично 46% от всички разходи за здравни услуги. Това е твърде много, а пред нас е само Кипър с 53%. В повечето страни в ЕС средният дял лични плащания е около 20%. В Полша например е 27%, в Швейцария - 34%.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Вратичка в закона трие болести от здравното досие" извежда на първа страница в. "Монитор"

Новите правила дават право на личните доктори, те не знаят

Възможност в новия регламент за личните данни позволява да бъдат блокирани данни от здравното ни досие, ако не искаме да се знае за прекарано заболяване. Например когато хронично болен сменя личния си лекар и не иска той да пази личната ни информация. Това съобщиха от Комисията за защита на личните данни.

Личният лекар сега трябва да съхранява данните. Блокирането не значи унищожаване, когато те потрябват, ще могат да бъдат възстановени, поясниха от там.

Преди обаче джипито да ги блокира,трябва да запознае своя пациент с последствията и какви капани крият те, ако човекът се разболее и не е в състояние да съобщи обстоятелства, свързани с неговото здраве. Причината е, че едно от законосъобразните основания за обработка е защитата здравето на личността.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"САЩ по пътя на тръмпокрацията", четем във в. "Стандарт"

Познавачите на политическия живот на САЩ почти единодушно отбелязват влошаването на качеството на американската демокрация и появата на "най - поляризирания електорат от пет генерации след Гражданската война" (Джордж Тайлер - дългогодишен съветник в Конгреса ).

Поляризацията безспорно е провокирана в най-голяма степен от избора на новия президент и неговата политическа линия, но тя има и по-дълбоки корени, които породиха феномена Тръмп. Неговият популизъм откликна на интересите на значима част от американските избиратели, най -вече жертвите на глобализацията и е резултат на "стопяването" на американската "средна класа", чийто доходи спаднаха през последните деситилетия. Много от "забравените" белокожи американци от индустриалния Среден Запад така нар. "rust belt" откликнаха ентусиазирано на обещанията на Тръмп да възстанови американската индустрия, дори с риска на търговска война с останалите държави, да повиши доходите и прекрати имиграцията на подяждащите американските работни места латиноси и други чуждоземци. Парадирайки с критиката на Вашингтонския елит, той обеща да върне страната на "народа". Популистката струна успя да набере достатъчно гласоподаватели, които да катапултират Тръмп в Белия дом.

Прочети още от в. "Стандарт"

"България е 17-а в света по отвореност и достъпност на интернет", пише "Капитал"

Страната произвежда голямо количество информация, но цените на интернета са високи спрямо заплатите

България се нарежда на 17-о място в света по отвореност и достъпност на интернет. Това сочат данните от класацията на британското издание The Economist. Тя разглежда 86 страни по четири показателя - възможност за връзка с интернет, цена, количество информация, излизащо от съответната страна, и уменията, културното приемане и подкрепящи политики в областта. На първо място по общи показатели се нарежда Швеция, следвана от Сингапур и САЩ. България обаче е първа сред групата страни с подобни доходи....

Прочети още от " Капитал"

"Опасни играчки, мотори и дрехи заливат ЕС", пише в. "Сега"

Играчките, моторите и дрехите са стоките, за които са подадени най-много сигнали в RAPEX - системата за бързо известяване за опасни стоки, заловени в страните от ЕС. През миналата са подадени над 2000 предупреждения, като 53% от тях (1167 сигнала) са за артикули - внос от Китай. Това става ясно от доклада за работата на RAPEX, публикуван в понеделник на сайта на Еврокомисията.

Рисковете са свързани най-вече с малки елементи по дрехите или играчките, които могат да бъдат откъснати или отчупени от децата и погълнати. На второ място е наличието на непозволени химикали в стоките. С голяма честота са сигналите за опасни стоки, които могат да предизвикат електрически удар - лампи, разклонители и др. Много от артикулите, носещи риск за здравето, се продават и на онлайн платформи и е-магазини.

Прочети още от в. "Сега"

"Тежки изпитания за русофилите" пише в. "24 часа"

Патриарх Кирил постъпи подло, а Симеонов е цвете в сравнение с Жириновски и Багдасаров

Злополучната визита на руския патриарх Кирил при българския президент според мен най-ярко демонстрира защо руската външна политика на Балканите напоследък съвсем катастрофира. И не само на Балканите. Вече се забелязват търкания и с най-верните - Лукашенко и Назарбаев, - да не говорим за настръхналата поза към прибалтийските държави, Полша, Румъния и т. н. За Украйна изобщо не споменавам. Е, как те всички вкупом се оказаха все врагове и предатели?

Проблемът според мен е във все още феодалния ракурс, който е заседнал в главите на отделни руски суперпатриоти и патриархът явно е от тях. Това е азиатското йерархично мислене от XVII- XVII век, според което всеки, който не ни целува ръка, е предател. Уважение заслужават само по-силните.

Прочети още от в. "24 часа"

"САЩ и Русия лидери в търговията с оръжие", пише в. "Стандарт"

САЩ са засилили позицията си на водещ световен износител на оръжие през последните пет години, осигурявайки около една трета от оръжейните доставки в света. Това сочи доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА. Световните оръжейни сделки са се увеличили с 10 процента между 2013 и 2017 г.

В този период САЩ са извършили 34% от световните продажби, доставяйки оръжие на най-малко 98 държави. Голяма част от износа включва военни и транспортни самолети.

Американският експорт в периода 2008-2012 г. се равняваше на 30% от общото за света. Малко по-малко от половината американски износ отива за Близкия изток, а една трета - за Азия. Саудитска Арабия е най-важният единичен клиент на американската оръжейна промишленост с близо 20% от американските продажби.

Прочети още от в. "Стандарт"