Цели 4,5% от световния добив на биткойн идва от Иран, сочи изследване на компанията за блокчейн Elliptic, предаде Zero Hedge. Дейностите в тази посока са нещо, за което признаха от самото правителство на страната, а усилията им се увеличиха, след като бивият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от ядрената сделка с Техеран.

Данните, споменати през януари от иранските власти, не са много далеч от тази прогноза. Според официалната статистика правителството добива биткойн на стойност около 660 млн. долара годишно.

"Копаенето" на криптовалутата е сред важните начини, по които блокираната от санкциите Иран успява да си набави достъп до чуждестранна валута. Според изчисленията, електричеството, необходимо за изкопаването на криптовалутата, възлиза на 10 млн. барела суров петрол или около 4% от годишния добив на страната.

"По този начин Иран на практика продава запасите си от петрол на глобалните пазари, като използва биткойн, за да заобиколи търговското ембарго", се посочва в изследването. "Хората, добиващи криптовалутата в страната, получават възнаграждение директно в нея, с което те могат да плащат за внос, позволявайки санкциите на местната финансова система да бъдат избегнати."

Данните за добива се базират върху местното потребление на електроенергия, като според иранската компания месечно за това се използват между 500 и 600 мегаватчаса ток. Това понякога води до сривове на цялата енергийна система в страната.

"Възможностите за евтино добиване на биткойн привлече сериозни инвестиции в Иран, най-вече от страна на Китай, която е лидер в тази сфера. Няколко китайски бизнеса получиха лиценз за добив и вече имат мощности в страната. Те имат добри отношения с армията в Иран, а едно от най-големите съоръжения за добив е изградено в партньорство с военна организация", четем още в доклада на Elliptic.