В 3 от продаваните на българския пазар марки прясно мляко има 85% съдържание на сухо мляко, а при още 7 такива съдържанието на т.нар. млечна пудра е между 50 и 85 на сто.

Това показва проучване на асоциацията "Активни потребители". В нея са включени общо 17 търговски марки на прясното мляко, които могат да бъдат намерени в магазинната мрежа в София, а пробите са били взети през ноември 2020 година. От тях 5 са UHT продукти, като маслеността на всички варира между 0,1 и 3,7%.

Според резултатите едва 3 от тях са напълно чисти и не съдържат сухо мляко. При други 4 марки наличието на млечна пудра е между 10 и 49 на сто.

Резултатите са установени чрез определяне на съдържанието на фурозин в пробите, който е индикатор за топлинната обработка на прясното мляко.

"Той се образува в малки количества при пастьоризация, стерилизация или UHT обработка на млякото. При термично сушене обаче съдържанието му нараства силно и затова се натрупва най-много в индустриалната млечна пудра. Повече фурозин открит в прясното/суровото мляко означава по-високи нива на добавена млечна пудра. С други думи измервайки съдържанието на фурозин откриваме подправяне на търговските продукти с добавена млечна пудра", обясняват от "Активни потребители".

Колко вода има в сиренето, което струва под 10 лева за килограм?

Колко вода има в сиренето, което струва под 10 лева за килограм?

Изследнане показва, че само един от 30 евтини продукта отговаря на стандартите

За разлика от останалите проучвания на асоциацията обаче при това липсват конкретните марки на включените в изследването продукти. Досега те винаги са били посочвани, за да могат потребителите да се ориентират за качеството на стоките, предлагани на пазара у нас.

От "Активни потребители" обясняват, че причина за това са някои недостатъци в използването на наличния фурозин като индикатор.

"Производителите на сухо мляко/млечна пудра ползват различни суровини, технологично оборудване и режими на изсушаване. Това води до значителни вариации в количеството на фурозин в индустриалната млечна пудра. Всяка марка млечна пудра е уникална, а ние не знаем в съответната мандра кой търговски продукт се влага", посочват експертите и допълват:

"Затова точната калкулация на съдържанието на млечна пудра в прясното мляко е невъзможна без да се провери на място при производителя списъка на суровините. Най-сигурен резултат има когато в прясното мляко не се открива или има само следи от фурозин. Тогава можем да бъдем сигурни, че в продукта няма добавено сухо мляко".

Кои марки дезинфектанти у нас отговарят на изискванията на Световната здравна организация?

Кои марки дезинфектанти у нас отговарят на изискванията на Световната здравна организация?

Едно изследване на "Активни потребители"