Централната банка на Сърбия увери, че ще предприеме мерки, ако Хърватия получи разрешение да постави лика на изобретателя и учен Никола Тесла, етнически сърбин, роден в днешна Хърватия, на евромонетите, предава Bloomberg.

Хърватия, която ще се присъедини към еврозоната не по-рано от 2023 г., казва, че нейната версия на монетите ще включват национални символи и Тесла, който е роден 1856 г. от родители сърби в село Смилян, тогава част от Австрийската империя. През 1884 г. той се мести в САЩ, където развива кариерата си.

Централната банка на Сърбия смята, че използването на лика на Тесла върху хърватските евромонети ще "представлява узурпиране на културното и научно наследство на сръбския народ, тъй като няма съмнение, че ученият се определя като сърбин".

Хърватия не се интересува от критиките.

"Никола Тесла бе избран въз основата на множество предложения от граждани, които оценяват гения на изобретателя", заявяват от централната банка. "Фактът, че Тесла, който е роден в Хърватия, е бил сърбин, виждам като плюс — не разбирам защо е проблем", заяви и премиерът Андрей Пленкович. "Ако бях на мястото на сръбската централна банка, щях да кажа "Браво!"