Въпреки че през последните няколко месеца с отварянето на икономиките търсенето на природен газ леко се възстанови, 2020 г. ще е най-тежката в историята на суровината, сочи новата прогноза на Международната агенция по енергетиката.

При предишната прогноза, публикувана през юни, за цялата 2020 г. спадът в търсенето на газа ще е от 4% на годишна основа или от 150 млрд. кубически метра, което би било двукратно по-голям спад, отколкото се наблюдаваше през Голямата рецесия.

Турция строи трето морско хранилище за газ

Турция строи трето морско хранилище за газ

Вносът от Русия и Иран в южната ни съседка се срива, този от САЩ се изстрелва

Днес тази прогноза е ревизирана леко нагоре и все пак остава най-дълбокото сриване в историята на суровината. "Въпреки корекцията, 2020 г. все още се приема като годината, в която природният газ ще изпита най-тежкия си срив", посочват от базираната в Париж институция.

Догодина растежът на суровината ще е от 3%, смятат от МАЕ, но той също може да бъде ревизиран в посока надолу, в зависимост от допълнителното забавяне на икономическия растеж, което може да бъде постигнато, ако стопанствата затворят врати отново.

"Увеличаването на броя болни от коронавирус и възможността от продължителна пандемия ще доведат до по-висока несигурност на пазарите през 2021 г.", изтъкват от институцията. "Възстановяването на глобалното търсене на газ през 2021 г. вероятно ще бъде подкрепено от бързо растящите пазари в Азия, Африка и Близкия изток."

Русия иска 25% от световния пазар на втечнен природен газ

Русия иска 25% от световния пазар на втечнен природен газ

Страната най-голямата ресурсна база - около 20% от всички доказани резерви