Турция започва изграждането на голям военен комплекс, наречен "турски Пентагон".

Площта на комплекса ще е общо 12,5 милиона квадратни метра и вътрешна площ от близо 900 хиляди квадратни метра. В сградата ще се побират до 15 000 служители, предаде Business Insider, позовавайки се на турски медии.

За сравнение американският Пентагон разполага с 603 869 квадратни метра офис площи, което значи, че цялата площ на сградата на Капитолия може да се побере вътре според Министерството на отбраната на САЩ.

По думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, комплексът ще се нарича условно "Crescent Star" и - ще "всява страх" във враговете на Турция.

Комплексът трябва да бъде завършен до май 2023 г. и ще се използва от турската армия и Министерство на отбраната.

Една от сградите ще е във формата на звезда ще служи като изложбена зала и вход за комплекса. Друга сграда ще бъде във формата на полумесец и ще има открита зона за церемонии, според Daily Sabah.

Турция се въоръжава с нови бойни дронове, произведени в страната

Турция се въоръжава с нови бойни дронове, произведени в страната

С новия модел Турция стана една от трите водещи държави в световното производство на тази технология, коментира президентът Реджеп Ердоган

Смята се, че Crescent Star е част от усилията за увеличаване на военната мощ на Турция, а с проекта Ердоган се опитва да засили популярността си преди изборите през 2023 г. В момента страната е изправена пред нарастваща инфлация, наводнения и горски пожари.

Междувременно Турция се фокусира върху местното производство на оръжия и военно оборудване, дронове и др.

Въпреки, че Пентагонът е познат като най-голямата сграда в света, на практика това не е така. Преди няколко години в Китай отваря врати сградата New Century Global Centre в Чънду. Счита се, че тя е най-голямат самостоятелна сграда в света с дължина от 500 метра, ширина от 400 метра,височина 100 метра и с площ от 1,7 млн. кв. м. В нея може да се поместят 20 сгради с размерите на операта в Сидни. Сградата е почти три пъти по-голяма от Пентагона във Вашингтон.