"Мощна коалиция поведе битка срещу ограничаването на рекламата за хазарт" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Мощна коалиция срещу опита да се ограничи рекламата и продажбата на лотарийните билети и хазартните игри обедини Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) с председател Кирил Домусчиев, Българският футболен съюз (БФС) и футболни отбори в страната. В поредица от позиции те твърдят, че законодателните промени на вицепремиера Валери Симеонов, които получиха принципна подкрепа от ГЕРБ и БСП, ще доведат от намаляване на работни места и до "убийство на спорта в България". От КРИБ нарекоха промените в Закона за хазарта "популизъм" и "законодателен волунтаризъм". Една от най-големите лотарийни игри започна и национална подписка срещу готвените промени. "Лотарията накара хората отново да мечтаят. Сега ние мечтаем политиците да ни отнемат и това", се казва в кратко видео, което анонсира подписката в интернет.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Българският шофьор заменя полския водопроводчик като плашилото за западния работник", четем в "Капитал"

В спора за правилата на международния транспорт депутатите в Европейския парламент се разделиха на западни и източни

Българският шофьор на камион беше най-често използваният пример по време на обсъжданията в Европейския парламент (ЕП) на новите правила за условията на работа в международния товарен автотранспорт. 

"И какво ще прави българският шофьор в Дания, ако неговият работодател реши, че той му е много скъп? Ще се завърне в селото си и ще стане безработен ли" - така Робeртс Зиле от Европейската група на консерваторите и реформистите очерта нагледно дилемата на обсъжданото законодателство. Новите регулации за социалните права и трудовите условия, при които ще работят водачите на камиони, формално се грижат за шофьорите, но ще направят много източноевропейски фирми и работници по-малко конкурентни на западния пазар, в резултат от което част от тях ще станат безработни.

Прочети още от " Капитал"

"Кристалина Георгиева: На финалната права за еврозоната сме, време е да слагаме маратонките, за да надбягаме останалите" е заглавиe от в. "24 часа"

Влизането в нея е задължение, което България трябва да изпълни. Съветите, че имаме още работа за вършене, са мотив, не отказ, казва главният изпълнителен директор на Световната банка

- Настроенията в еврозоната към желанието на България да приеме общата валута са сравнително положителни, а опасенията, че страната може да се превърне във втора Гърция, са "несериозни". Нали така казахте при последното си посещение у нас, г-жо Георгиева? Но ако "несериозните" опасения са изречени от сериозни фигури в Брюксел, дали шансовете ни остават все така оптимистични?

- Да погледнем фактите. България изглежда много добре и от гледна точка на прогнозата за растежа, и от гледна точка на стабилността на икономиката.

В продължение на десетилетия у нас се сменяха правителства, но при всички макроикономическата стабилност на страната ни оставаше приоритет. И резултатите са налице - поставен е фундаментът на една здрава икономика. Затова и желанието ни да се присъединим към еврозоната е оправдано.

Прочети ще от в. "24 часа"

"600 души в АПИ ще работят за тол системата"четем във в. "Монитор"

Oколо 600 души ще бъдат назначени в звената на Агенция "Пътна инфраструктура", които ще се занимават с поддръжката и тарифирането на сега изработващата се система за таксуване на пътните превозни средства. Това обяви шефът на пътната агенция инж. Дончо Атанасов пред "Монитор".

"Гръбнакът" на новия екип ще бъде изграден от сегашни служители на агенцията, които и сега се занимават с нормативни документи, техническото изпълнение, изграждането и внедряването на тол системата. До края на месеца в Министерски съвет ще бъде внесено предложение от министър Николай Нанков с броя служители, които да бъдат назначени в агенцията. Под ръководството на Атанасов вече работят групи по всички части на системата, заедно с изпълнителя на проекта - австрийската "Капш Трафик Солюшънс". От АПИ напредват с оборудването на центровете за обслужване и управление на системата, работи се по проектите за рамките.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Евродепутат: Опълчихме се успешно на големите държави за пакета "Мобилност"", четем във в. "Стандарт"

Ако не бяха усилията персонално на премиера Бойко Борисов и на министър Ивайло Московски вече щеше да има сделка по това досие и щеше да е в ущърб на България, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по повод промените в пакета "Мобилност" на ЕК срещу които протестират българските превозвачи.

"Това, което се прави, е подвиг. Не е лесно да се опълчиш на сдружение от държави като Германия, Франция, Италия, Австрия и Испания, и въпреки това да имаме такъв успех, изтъкна той, цитиран от Фокус. - "Длъжен съм да подчертая, че през последната 1 година имаше координирани усилия, видя се личният ангажимент на премиера Бойко Борисов, усилията на министър Ивайло Московски", посочи евродепутатът.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Фонд от ЮАР и българската AG Capital купуват офиси с оценка 300 млн. евро", пише "Капитал"

Българската холдингова група в сферата на недвижимите имоти AG Capital и имотното подразделение Old Mutual Property на южноафриканската инвестиционна група Old Mutual Group създават ново инвестиционно дружество, което ще придобива бизнес имоти в България и региона. То ще се казва Lion's Head Investments и ще е базирано в София, като първите активи в портфолиото му са столичните "Полиграфия офис център" и "Мегапарк", както и офис паркът Oregon в Букурещ. Последните два офис комплекса са договорени, но сделките чакат разрешения от регулатори. 

Общата оценка на петте сгради е от порядъка на 310 млн. евро, а съвкупната им отдаваема площ е 235 хил. кв.м първокласни офис площи, уточняват инвеститорите. Разположеният на столичния булевард "Цариградско шосе" проект "Мегапарк" (до The Mall) е с РЗП от 75 хил. кв.м, а сред наемателите му са PPD, Experian, GlaxoSmithKline, Interoute, Huawei, Strabag, LG Electronics и др.

Прочети още от " Капитал"

"Китайският интерес отприщи нови страсти и прения за АЕЦ "Белене"", пише в. "Сега"

Реакциите след анонса на правителството, че ще размрази проекта - от "рестарт на кражбите" до "машина за пари"

Намерението на правителството да даде нов живот на "АЕЦ Белене" разбуни духовете и отприщи противоречиви коментари. Това се случи, след като от кабинета обявиха, че Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) е потвърдила интереса си като инвеститор в проекта. Въз основа на това МС ще поиска Народното събрание да прекрати мораториума, който бе наложен през 2012 г.

Прочети още от в. "Сега"

"Българите живеят при мама и тате до 31,1 г., българките - само до 26,6 г." пише в. "24 часа"

Един на всеки четири европейци на възраст между 25 и 34 години живее при родителите си, сочи проучване на "Евростат". Средната възраст, на която хората в Европейския съюз заживяват самостоятелно, е 26 години, но има сериозни различия между отделните страни членки.

През 2017г. младите са напускали родните си домове най-рано в три северни страни - Швеция (21 години), Дания (21.1 години) и Финландия (21.9 години), също така и в Люксембург (21.4). След тях са Естония (23.1), Белгия (23.4), Холандия (23.6), Германия (23.7), Франция (24) и Великобритания (24.4 години).

Прочети още от в. "24 часа"

"От София ЕС ще покаже, че Западните Балкани са вътре в крепостта, а не пред нея", пише в. "Стандарт"

-Госпожо Чернева, утре предстои срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Какво очаквате от тази среща?

-Тя е венецът на едни усилия, които не само българското председателствор но и ЕК полага - да даде място за дискусия за Западните Балкани. Срещата на 17 май ще бъде моментът, в който ще може да се поднови обещанието на ЕС, че ако страните от региона направят необходимото, имат шанс да се приближат към съюза. Всъщност важното на срещата ще бъде, че 15 години след Солунската декларация, която така топло отваряше обятия за Западните Балкани, Евросъюзът ще покаже какво е възможно. А именно - тези отворени обятия вече ги няма, защото Европа е в друга ситуация. Това, което Европа може да предложи, е краткосрочно помощ за инфраструктурата на региона, т.нар. дневен ред по свързаността на региона. Затова ние от самото начало лансирахме тезата, че конкретни мерки като дигиталната свързаност, отварянето на вратите за българските бизнес и стартъпи към целия регион, намаляването на цената на роуминга, са достатъчно важни сами по себе си. В крайна сметка утрешната среща на върха ще бъде политическият знак, че Европа разбира, че страните от Западните Балкани са по-скоро вътре в рамките на крепостта Европа, а не пред нея.

Прочети още от в. "Стандарт"