Питър Кофи, 28-годишен копирайтър от Тусон, Аризона, е използвал кеш за покупка само един път от началото на Covid-19 пандемията — да купи автомобил втора ръка, разказва The Wall Street Journal.

В началото на здравната криза той започва да плаща чрез телефона си. "На някои места не приемаха банкноти. Просто свикнах вече никога да не мисля дали имам кеш в себе си", казва той. Кофи очаква да продължи да плаща по същия начин и след края на пандемията.

Той, както много други потребители в САЩ, спряха да използват банкноти и за ежедневните си покупки поради редица причини, включително удобството и желанието да избегне да докосва банкноти и монети като потенциален източник на зараза — страх, който не е подкрепен от доказателства. Пандемията обаче промени начина, по който работим, пазаруваме и общуваме — както и начина, по който плащаме.

Данните показват, че интернет продажбите са нараснали с 37% през третото тримесечие на 2020 г. При тях банкнотите и монетите не са възможност.

"Covid-19 накара неща, които иначе щяха да се случат след пет години, да се случат за едва пет месеца. Същото е с кеша", казва Кенет Рогоф, икономист и преподавател в Harvard University.

И по цял свят страхът от заразата движи ръст на безконтактните плащания — услуги като Apple Pay или безконтактни карти. Mastercard отчита поне 10% ръст на безконтактните плащания на над 80 пазара.

Ръстът на електронните плащания може да подкрепи икономиката, когато по-голяма част от населението е имунизирано и потребителите започнат отново да харчат — причината е, че когато пазаруват с карта, те обикновено харчат повече. Изследване на Deutsche Bank от януари 2020 г. показва, че 43% от американците обръщат по-малко внимание на парите, които харчат с карта.Икономисти на германската банка казват още, че пандемията е ускорила загърбването на кеша с четири или пет години.

Тенденцията не е нова, разбира се. Употребата на банкноти и монети намалява постепенно от години благодарение на кредитните и дебитни карти, мобилните портфейли, интернет трансферите и други. През 2019 г. американците са използвали кеш в 26% от трансакциите — при 40% през 2012 г., по данни на централната банка на САЩ.

Все пак, докато е почти сигурно, че и след пандемията ще продължим да пазаруваме повече през интернет, не е съвсем ясно дали няма да се завърнем към добрия стар кеш. Една от причините да се очаква повишена употреба на банкноти е, че с отварянето на икономиката и всички магазини и ресторанти, потребителите може да посегнат отново към банкнотите.

Важна характеристика на банкнотите е, че те предлагат анонимни трансакции.

В същото време е малко вероятно развитите икономики да изоставят напълно банкнотите заради все още големия брой потребители, които не са свикнали с дигиталните плащания — включително възрастните хора, нелегалните имигранти и милионите домакинства, които все още нямат сметка в банка.

Коронавирусът не успя да убие кеша. Хората трупат все повече пари в брой

Коронавирусът не успя да убие кеша. Хората трупат все повече пари в брой

По време на блокировките бяха стимулирани онлайн продажбите, а много физически магазини са приемали само картови плащания