Очаква се до края на 2019 година да разполагаме с 12 километра нови метролинии в столицата. Това обяви зам.-кметът с ресор "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев.

Пред "Фокус" той коментира, че ще осигурени нови влакове за третата линия на метрото, като първият от тях вече е произведен, а работата по проекта е в срок. По думите на Крусев новите машини ще бъдат иновативни, като ще могат да бъдат автоматично управлявани.

"Това, което ги отличава от другите метровлакове е, че те са изцяло проходими, т.е. от единия край на влака може да се стигне до другия край, без да се напуска самата машина. А това се явява едно добро удобство за пътниците. Разбира се, те имат съответните системи за икономия на енергията и за по-комфортно пътуване на самите пътници. Можем да кажем, че метровлаковете са от последно поколение и са най-модерните на пазара", обяснява той.

Зам.-кметът посочва, че пред Столична община има редица приоритети за настоящата година, като освен работата по третата линия на метрото, това са обновяването на транспортната инфраструктура в столицата, както и на градския транспорт.

По отношение на пуснатата тази седмица нова естакада към Терминал 2 на Летище София Евгени Крусев коментира, че тя ще облекчи осезаемо движението в района и в столицата като цяло.

"Обектът е от изключителна важност, тъй като предоставя безпрепятствена връзка между цяла София и Терминал 2, който е и по-натовареният терминал на летището. Съответно с този обект се съкращава времето за пътуване", казва той.