Военната инвазия на Русия в Украйна допринесе за исторически ценови шок на световните пазари на суровини. Цените на енергията и на храните ще поскъпват още и ще останат високи поне до 2024 година, предупреждават експертите на Световната банка.

Скокът на цените на енергията през последните две години е най-големият след петролната криза от 1973-а, а глобалното покачване на цените на храните е най-голямото от 2008 година насам.

САЩ: Поскъпването на храните заплашва още 10 милиона души да изпаднат в бедност

САЩ: Поскъпването на храните заплашва още 10 милиона души да изпаднат в бедност

Войната в Украйна е основният фактор за това

"Като цяло това представлява най-големият шок, който сме преживявали от 70-те години на миналия век", коментира Индермит Гил - вицепрезидент на Световната банка, цитиран от CNN Business.

Русия е водещ износител на петрол, природен газ и въглища, а Украйна е основен източник на пшеница и царевица. Ситуацията се влошава от нарастващите разходи за торове и скокове на цените на ключовите метали.

След миналата година цените на енергията почти се удвоиха, тази се очаква да скочат с още над от 50%, пише в доклада на Световната банка. Цените на храните ще нараснат с 22,9% през 2022 година, като с 40% ще се увеличат цените на пшеницата.

"Политиците трябва да използват всяка възможност да увеличат икономическия растеж в страните си и да избягват действия, които ще навредят на световната икономика", подчертават експертите от Световната банка.

Най-голямото притеснение в момента е, че високите цени на стоките от първа необходимост ще засегнат най-силно семействата с ниски доходи. Покачващите се цени на храните и на енергията нанася значителни човешки и икономически последствия и според прогнозите най-вероятно напредъкът в намаляването на бедността по света ще бъде ограничен.

Ето как ще се отразят 100 хиляди украински бежанци и двуцифрена инфлация на заплатите в България

Ето как ще се отразят 100 хиляди украински бежанци и двуцифрена инфлация на заплатите в България

Министерството на финансите очаква по-нисък растеж на БВП през 2022 и 2023 година