"Ще продаваме 50% от руския газ", четем във в. "Стандарт"

България ще продава 50% от руския газ, който ще влиза на територията на страната ни по втория ръкав на "Турски поток". За това са се договорили премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин. "Това е голямо постижение, абсолютно съм доволен. Беше много трудно, но постигнахме много", каза Борисов пред "Стандарт". Срещата на Борисов и Путин продължи повече от 2 часа и според руския протокол, това било необичайно дълго, обясниха български дипломати. "Деловите преговори бяха доста резултатни", каза по-късно руският президент пред журналисти.

Ден по-рано Путин е разговарял с турския президент Ердоган, който е дал съгласието си да има втора точка на "Турски поток" за вход на газ за България. "Вчера /б. ред. във вторник/, господин Ердоган потвърди, че е съгласен "Турски поток" да има разклонение към България", обясни Путин. Втората тръба, която ще завие към страната ни, била направена наполовина, стана ясно още. Обемите и цените на доставките щели да бъдат определени с по-нататъшни договори.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Българите вярват в демокрацията, но не и в нейните институции" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Над 50% от гражданите са склонни да експериментират с нови, "силни" лидери на избори

Макар да смятат, че демократичната форма на управление няма алтернативна, мнозинството от българските граждани изобщо не харесват институциите, които я олицетворяват - парламент, правителство, партии, прокуратура. Именно това подтиква хората да експериментират на избори, като търсят нови, "силни" лидери. Такъв извод може да се направи от международното изследване European Values Study 2018, което проучва идеите, нагласите и ценностите на гражданите от цяла Европа. Резултатите за България бяха представени вчера на форум, организиран от Нов български университет и социологическата агенция "Алфа Рисърч".

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Конституционният съд се заема със закона "Пеевски" за КТБ", четем в "Капитал"

Търговските съдии от ВКС видяха в обратното действие на поправката редица противоречия с базови конституционни принципи

Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) е изпратила до Конституционния съд (КС)

искане да бъде обявен за противоконституционен текст от последните промени в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), станали известни като поправката "Пеевски" за КТБ. Върховните съдии искат отмяната на параграф §8 от преходните разпоредби на закона, с който се придава обратно действие на новото правило за недействителност на прихващанията, направени след поставянето на банката под специален надзор до началната дата на неплатежоспособността.

Прочети още от " Капитал"

"Путин: 300 000 руснаци имат апартаменти на българското Черноморие за 5 млрд. USD" е заглавиe от в. "24 часа"

300 000 руснаци имат апартаменти на черноморското крайбрежие на България. Вложените от тях средства в недвижима собственост в страната възлизат на 5 млрд. долара. Това каза руският президент Владимир Путин в изложението си на общата им пресконференция с български премиер Бойко Борисов след срещата помежду им, продължила повече от 2 часа.

Българските курорти са силно популярни сред руснаците. През миналата година половин милион руски туристи са посетили България, каза още той.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Борисов и Путин потвърдиха: "Турски поток" минава през България" извежда на първа страница в. "Монитор"

Премиерът на България Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин се договориха една от тръбите на "Турски поток" да мине през нашата страна. Това стана ясно от изявленията на двамата държавници след срещата им в сряда в Москва, където Борисов е на първото си посещение в качеството си на министър-председател. Домакинът заяви, че е говорил вече и с турския си колега Реджеп Ердоган, който също нямал нищо против газопроводът "да завие" към нашата страна.

"Мисля, че водихме един много полезен и прагматичен разговор. Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през "Турски поток" за България - това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България", бяха точните думи на министър-председателя. Пред Путин той изказа благодарности от името на българите за това, че страната ни отново се връща към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. "Да, можеше да дойде руска тръба навремето през "Южен поток", но това са минали събития", констатира Борисов и благодари на Путин, че не е злопаметен заради провала на проекта. Той уточни, че на този етап няма друг начин за директна тръба от Русия към България по дъното на Черно море, освен "Турски поток".

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Колбасите ще имат изискване за минимално съдържание на месо", пише в. "Капитал"

Предложението за задължителни стандарти трябва да бъде одобрено от Брюксел

Работна група в земеделското министерство с участието на месопреработватели и технолози ще създаде стандарти за месни продукти, които ще бъдат задължителни, за разлика от вече съществуващия, но доброволен стандарт "Стара планина". Регулацията предвижда въвеждане на конкретни параметри за съдържанието на месо и други основни съставки в колбасите, сред които и сланината, уточниха за "Капитал" от ведомството. 

Ако продуктът не отговаря на задължителния стандарт, той няма да има право да се нарича кренвирш или салам "Камчия" например.

Прочети още от в " Капитал"

"Членството в еврозоната - през крив Макрон", пише в. "Сега"

Премиерът Борисов изгуби два важни мача на собствен терен в един ден, и то пред чужденците

Българското председателство трябваше да е перлата в короната на премиера Бойко Борисов. Той искаше да си закачи на ревера титлата на евроинтегратор на Западните Балкани, само че на дългоочакваната и определяна като историческа среща на върха с шестте държави от района в София им беше затръшната под носа европейската врата. Беше им напомнено що е то европейски ценности и на какви основи е изграден съюзът. Борисов искаше да получи и титлата на вкарал България в еврозоната, но и тази врата му беше затворена под носа. Тя беше затръшната лично от френския президент Еманюел Макрон, и то в София. По време на заключителния му брифинг в НДК след края на Западнобалканската среща той заяви, че "ние трябва да модернизираме ЕС и еврозоната ПРЕДИ да се отваряме за нови членки".

Прочети още от в. "Сега"

"Строители без лиценз аут и от малките градежи" пише в. "Монитор"

Незаконните обекти няма да се узаконяват срещу глоба

Cтроители, които не са вписани в регистъра на Камарата на строителите (КСБ), вече ще може да строят жилищни и смесени сгради с ниско застрояване до 300 квадрата. Това решиха на първо четене депутатите от Комисията по регионална политика.

Законопроектът с промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) е внесен от група народни представители от ГЕРБ начело с зам.-председателката на ресорната комисия Петя Аврамова.

В момента "нерегламентирани строителни бригади" вдигат вили и други сгради и съоръжения за обществено обслужване с РЗП до 1000 кв. м или с капацитет до 100 места за посетители, които са пета категория. Строителите се възползват от противоречия между разпоредбите на ЗУТ и Закона за Камарата на строителите, като първият налага забрана за изпълнение на обектите пета категория, ако строител не е вписан в централния професионален регистър на КСБ.

Прочети още от в. "Монитор"

"Само България отглежда 4 сортови групи тютюн", пише в. "Стандарт"

България е единствената държава-тютюнопроизводител в Европейския съюз, в която се отглеждат 4 сортови групи: "Бърлей", "Виржиния", "Каба Кулак" и "Басми". Това е заявил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на конференция на тема "Нова ера за европейския и световен тютюн", която се провежда в София.

В съобщение от пресцентъра на МЗХГ се цитира министър Порожанов, според когото значението на сектор "Тютюн" през цялата история на страната ни е определящо за структурата на земеделието, икономическите показатели, социалните, демографските и външнотърговските отношения. Площите с тютюн заемат по-слабо продуктивните терени в хълмисти и полупланински райони, зони подложени на ерозия и неподходящи за отглеждане на други видове култури. Отглеждането му създава възможност за пълно използване на трудовите и поземлени ресурси. От тютюна се получава около шест пъти повече обща продукция на единица площ, отколкото е средната за растениевъдството и три пъти повече, отколкото при техническите култури, е посочил земеделският министър.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Абрамович е поредният руски олигарх, който се мести в Израел" четем в "24 часа"

Внезапното имигриране на руския милиардер Роман Абрамович го прави поредният от руските евреи олигарси, които са се установили в Израел та държава през последните години.

Абрамович получи израелското си гражданство завчера при пристигането си в Израел с личния му самолет, като незабавно стана най-богатият човек в страната, със състояние, което се оценява на повече от 11 милиарда долара. Израел дава автоматично гражданство на всяко лице с еврейско потекло.

Собственикът на футболния клуб "Челси" предприе тази стъпка, след като британската му виза не беше подновена, изглежда в рамките на кампания на британските власти за натиск над приближени на руския президент Владимир Путин.

Прочети още от в. "24 часа"