София предлага по-добри условия за живот за семействата с деца от Маями, Доха, Атина, Тел Авив и Рим. Това показва последният доклад Best Cities for Families Index of 2017 на платформата Homeday. В него общо 100 града са подредени според различни индикатори, като условия за работа и възможност за настаняване, транспорт, сигурност, разходи за живот и други.

Според изданието за 2017 година българската столица се нарежда на 72-ро място в света веднага след Пекин, Абу Даби и американските Лос Анджелис и Чикаго с 5,01 точки от максимално 10 точки.

От класацията става ясно, че София се представя най-добре по отношение на законодателството, свързано с условията на майчинството. Вероятно това се дължи на продължителността на отпуска по майчинство, който у нас е две години.

Снимка 323774

Източник: homeday.de

Столицата се представя добре на фона на останалите градове в класацията и по отношение на осигуряването на жилище. Този показател отразява отношението между заплащането и средните цени на имотите, като неговата цел е да оцени колко достъпни са жилищата в населените места.

Сред предимствата на София са и зелените площи, отчитат от организацията.

От друга страна слабите звена са свързани с удовлетвореността на хората от живота в града, предлагането на разнообразни активности за деца, както и образователната система.

На първите места в класацията се нареждат 3 скандинавски столици - Копенхаген, Осло и Стокхолм. Датската е на първо място, а норвежката - на второ. Четвърти е Цюрих, а след него - Стокхолм.

В дъното на списъка е филипинската Манила, следвана от Джакарта, Юханесбург, Истанбул и Кейп Таун.

Снимка 323773

Източник: homeday.de