Петчасовото спиране на тока в Тайван във вторник е причинило близо 2.89 милиона долара загуби за бизнеса в страната, предава Reuters, цитирайки икономическото министерство.

Проблемът бе причинен от "структурни проблеми" и човешка грешка при подменянето на оборудване в държавния доставчик на газ CPC Corp., което пък спря работата на електроцентралата Taiwan Power. Шест генератора са спрели да работят.

Общо 151 компании в индустриалните паркове и зоните за експорт са пострадали от спирането на електричеството, както и милиони домове и офиси. Това накара президентът Цаи Инг-уен да поднесе официално своите извинения.

От министерството пък обявиха, че сметките на 5.92 милиона домакинства ще бъдат намалени с общо близо 12 милиона долара още в следващите фактури.

Тайванската компания за полупроводникови технологии (TSMC), най-големият доставчик на чипове в света и основен доставчик на Apple Inc, заяви, че производствата ѝ не са засегнати. Същото заявява и производителят на електроника Pegatron Corp.

ChipMOS Technologies Inc заявява, че прекъсването не е оказало голямо влияние върху операциите си.