В средата на февруари тази година Тексас, който е вторият най-голям щат по брой на населението и по площ, беше ударен от исторически снегове. Това доведе до прекъсване на електроподаването и увеличаване на цената на тока. Днес, изглежда, щатът ще премине отново през този сценарий.

Причината за това е комбинация от фактори. От една страна, производството на електроенергия традиционно спад през февруари. От друга, в Тексас продължава да се наблюдава извънредно студено време. Заради това, консумацията на енергия се изстрелва, но няма кой да я произведе.

"Призовават се хората да съхраняват енергия в това време", помолиха от Electric Reliability Council of Texas (ERCOT), цитирани от Zero Hedge. "Молим потребителите и бизнеса да понижат консумацията си на електроенергия."

Даже и без молбите на системния регулатор обаче живеещите в Тексас имат стилен мотив да понижат потреблението на електроенергия. Причината е, че на места цената на тока се изстреля с 10 хил. процента. Такъв пример е Норт хъб, където мегаватчас струва астрономичните 1 975,96 долара. За сравнение, по регулираните цени в България същото количество електроенергия струва 140 лв.

Тук има една уловка обаче. Цената на тока в Тексас регулаторно не може да бъде много по-висока, тъй като тя има таван от 2 хил. долара на Mwh. До това решение се стигна след историческото изстрелване на цените преди месец и половина. Към онзи момент предишният таван беше 9 хил. долара.

Това вероятно означава, че в много места буквално ще има режим на ток. Вероятно е неговото търсене да нарасне толкова много, че доставчиците просто да не могат да го доставят при цена под 2 хил. долара за Mwh.

Точно това описват някои потребители в Twitter, отбелязвайки, че техни съседи са оставали без ток за по няколко минути. Добрата новина за жителите на Щата на самотната звезда е, че се очаква поредното застудяване да е краткотрайно.