Управлението на отпадъци е мръсна работа, но в бъдеще тя ще става все по-доходоносна, след като тревожните сигнали около замърсяването на околната среда зачестяват.

Според изчисленията на финансови анализатори заводите за изгаряне на отпадъци в световен мащаб ще печелят по общо 80 милиарда долара през 2022 година.

Япония има план да играе ключова роля на този пазар в региона на Югоизточна Азия и се надява да спечели от това.

От публикация на Nikkei Asian Review, цитиран от MSN News, японското министерство на околната среда ще задели 18,6 милиона долара от бюджета си за 2019 година за развитието на публично-частен консорциум.

Той трябва да разработи цялостна система и предложения държавите от региона да изнасят отпадъците си за рециклиране в Япония. А по-голямата част от страните в Югоизточна Азия имат проблеми със замърсяването.

Властите в страната трябва да представят програмата си в рамките на срещата на върха на Г-20 в Осака тази седмица.

В момента в региона се работи по 10 подобни проекта, като включително такива имат Сингапур, Тайланд, Индонезия и Виетнам. Целта на японските власти е страната да завземе по-голям пазарен дял преди Китай да затвърди позицията си в този сегмент.

Преди няколко десетилетия самата Япония имаше проблем със замърсяването след икономическия ѝ бум през 60-те години на миналия век. В резултат днес в страната има 380 завода за изгаряне на отпадъци. Близо една трета от тях произвеждат енергия от боклуците.