Търговците в Тайван станаха свидетел на необичайно явление - през уикенда тайванците масово изкупуваха тоалетната хартия от магазините заради слух, че ще последва скок в цената, предава BBC.

Оказа се, че не става въпрос просто за слух, а за самата истина. Производители са преудпредили търговците, ще цената на стоката ще се повиши с между 10 и 30% през следващия месец.

Някои от хората, решили да закупят необичайно голямо количество, казват, че го правят не заради по-високата цена, а от опасение, че продуктът ще свърши.

Поскъпването на тоалетната хартия е резултат от скока в цената на суровините, казват от Министерството на икономиката в Тайван. Сред факторите са горските пожари в Канада и прекъсването на производството в Бразилия.

В резултат пулпата от влакна, използвана за направата на тоалетна хартия, вече струва около 800 долара за тон, сравнено с 650 долара година по-рано.

Но според един от най-големите доставчици в страната ситуацията е още по-лоша. YFY твърдят, че цената се е покачила много повече - с около 50%. Повишават се и разходите за пакетиране и транспорт.

И докато очакваме, че ръст на цената на суровините ще се отрази в магазините по целия свят, засега няма подобна тенденция.