По-малко от 10 от общо около 40 банки, развиващи европейски бизнес във Великобритания, са поискали лиценз, за да развиват дейност в Европейския съюз след Брекзит. 

Това съобщава Reuters, позовавайки се на източници от регулаторните власти, информира БТА. 

Бавният темп на подаването на молби създава опасения в Европейската централна банка, някои финансови компании не правят достатъчно, за да се подготвят за работата си след напускането на ЕС от Великобритания. 

През последните два месеца се увеличи броят на банките, заявяващи, че планират да създадат нови подразделения в ЕС след Брекзита, като повечето големи американски, британски и японски банки казаха, че ще установят свои учреждения във Франкфурт или Дъблин. Но източници от регулатора посочват, че все още има твърде малко официално подадени молби за лицензи. 

За създаване на ново подразделение в ЕС са необходими 18 месеца или повече, поради преместването на персонала, оборудване с необходимите технологии и промяната на договорните условия с клиентите от ЕС. 

Компаниите в Европейския съюз зависят за финансирането си от световни банки, чиито европейски подразделения в момента повечето са в Лондон. 

Големите банки предупредиха, че "твърд" Брекзит ще доведе до финансова нестабилност, ако те внезапно изгубят достъп до пазарите в ЕС.