Работодателските организации в България искат нов тип трудови договори. Те настояват осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници, стана ясно на пресконференция в БТА.

Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения.

За целта, с промени в Трудовия кодекс, може да бъдат въведени нов тип трудови договори, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо. Едното е общия разход за труд - впрочем така е в Румъния, в Македония, и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът", поясни Велев, цитиран от БНР.

Така, според Велев, в рамките на общия разход за труд и на нетния доход нищо няма да се промени:

"Това, разбира се, няма да повиши доходите на хората. Доходите на хората ще се повишат от повече и по-добра работа. Това може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази. В случая, не става дума за ощетяване на някой или за облагодетелстване на друг, а за повече прозрачност в отношенията".

Предстои предложението за реформа да бъде обсъдено със социалните партньори.