Френската компания Danone реши да прехвърли контрола върху бизнеса си с млечни продукти в Русия, се казва в изявление на компанията. В резултат на тази сделка, чиято втора страна не беше посочена в съобщението, Danone ще деконсолидира този бизнес във финансовите си отчети, информира 1prime.ru.

През януари-септември 2022 г. продажбите в тази област представляват около 5% от нетните приходи на Danone като цяло, се казва в съобщението. Компанията оценява отписванията във връзка с оттеглянето от руския пазар на млечни продукти на сумата до 1 милиард евро.

Danone е един от трите най-големи производители на млечни продукти в Русия. Портфолиото от марки на компанията в страната включва "Активиа", Actimel, "Даниссимо", "Простоквашино", "Bio Баланс", "Актуаль", "Смешарики", детските храни "Тёма","Растишка" и други.

През пролетта на тази година, обявявайки прекратяването на вноса в Русия на продукти под марките Еvian и Alpro (минерална вода и билкови напитки). Същевременно от Danone тогава заявиха, че като цяло не планират да напускат Руската федерация и ще преориентира своите бизнес към основни млечни продукти, бебешко и медицинско хранене, ограничаване на нови инвестиции и разходи за реклама.