С масовия преход към дистанционно управление и работа от вкъщи, компаниите по света възнамеряват да разширят своя персонал за киберсигурност. Това е особено актуално сега в условията на короновирусната пандемия. Но това ще увеличи и без това съществуващия недостиг на такива специалисти още през 2021 година.

Според експерти, участвали в изследването на международната одиторска компания PricewaterhouseCoopers (PwC), най-търсената професия в близкото бъдеще на 2021 г. ще бъде специалистите по киберсигурност.

През следващата година 51% от компаниите в света и 42% в Русия планират да увеличат броя на специалистите по киберсигурност. Това се посочва в проучването на PwC, цитирано от rbc.ru.

Изследването е изготвено въз основа на анкетиране на над 3 хиляди изпълнителни директори на компании, отдели за технологии и информационна сигурност от различни индустрии. То е проведено през юли и август тази година в Западна Европа (34% от анкетираните комвпании), Северна Америка (29%), Азиатско-Тихоокеанския регион (18%), Латинска Америка (8%), Източна Европа (4%), Близкия изток (3 %) и Африка (3%).

Значителна част от компаниите - 22% в света и 18% в Русия - планират да увеличат персонала си по киберсигурност с 5% или повече процента.

"Мениджърите по наемане на персонал са изправени пред ожесточена конкуренция на пазара на труда, когато търсят професионалисти по киберсигурност. Въз основа на неотдавнашни изследвания, само в САЩ има 50% по-малко кандидати за позиции в областта на киберсигурността, отколкото свободни работни места ", се отбелязва в изследването.