Най-старата банка на Швеция може да е обработила значително повече подозрителни трансакции, свързани със скандала за пране на пари на Danske Bank, отколкото първоначално бе съобщено. Swedbank, която доминира финансовите пазари в балтийския регион, е била използвана за 95 милиарда крони или 10,2 милиарда евро съмнителни транзакции, според вътрешен преглед, извършен от банката миналата година, цитиран от Bloomberg. Сумата е повече от два пъти по-висока от подозрителните потоци, докладвани от преди по-малко от месец.

Не за първи път голяма скандинавска банка открива по-големи суми, които са опетнени от потенциални връзки с прането на пари, при преглед. Danske Bank, която се разследва от американското министерство на правосъдието и Комисията за ценни книжа и фондови борси, призна миналата година, че около 230 милиарда долара, които са преминали през малка естонска част, са подозрителни по произход. Този скандал започна с доклади за само $ 200 милиона в съмнителни потоци.

В изявление на борсата в петък, Swedbank заявява, че "поема сериозно отговорността си за предотвратяване и разкриване на прането на пари".

"През 2018 г. Swedbank по собствена инициатива в отговор на публична информация относно Danske Bank прави анализ на плащанията между клиентите в Danske Bank и Swedbank. В анализа банката разгледа плащанията, направени през периода 2007-2015 г., съобщават от банката.

"Както многократно повторихме, ние действаме по различни сигнали", заявява в изявлението главният изпълнителен директор на Swedbank Биргит Боннесен. "Затова беше естествено да действаме, когато оповестяванията за Danske Bank излязоха на пазара. Това беше основата на нашия анализ."

Raiffeisen Bank и други европейски банки са замесени в голям скандал за пране на пари

Raiffeisen Bank и други европейски банки са замесени в голям скандал за пране на пари

Нови имена на финансови институции се появиха след тези на Danske Bank и Swedbank