Третата най-голяма британска банка - Royal Bank of Scotland Group остана без един от ключовите си ръководители. Главният финансов директор Юън Стивънсън подава оставка след 4 години на поста, съобщава BBC.

Ръководителят е решил "да се възползва от възможност на друго място". Все още не е ясно точно кога ще се осъществи напускането му, но дотогава, "той ще остане на позицията си, за да контролира и организирано да предаде отговорностите си", обявиха от британската банка.

Стивънсън беше една от ключовите фигури в RBS, като в миналото дори беше смятан за потенциален наследник на Рос МакЮън като изпълнителен директор на банката.

RBS най-накрая излезе на печалба след 10 години и $82 милиарда загуби

RBS най-накрая излезе на печалба след 10 години и $82 милиарда загуби

Тя все още очаква споразумение с щатското Министерство на правосъдието

Мажоритарен собственик на банката е британското правителството, което обаче може да анонсира продажбата на част от дела си още през тази седмица.

"През последните 4 години Юън работи неуморно с мен и моя изпълнителен екип, за да направи RBS много по-прост, по-безопасен и по-клиентски фокусиран бизнес и да разреши редица важни наследени предизвикателства", заяви изпълнителният директор Рос МакЮън в изявление.

По-чиста банка

По-рано този месец RBS се споразумя да плати 4.9 млрд. долара (3.6 млрд. паунда) на регулаторните органи на САЩ, проправяйки пътя на правителството да продаде своя 70%-ен дял.

Така банката сложи край на разследване, свързано с продажбата на финансови продукти, включително отровните ипотечни облигации през 2005-2007 г., малко преди финансовата криза.

RBS плаща $4,9 милиарда глоба заради финансовата криза

RBS плаща $4,9 милиарда глоба заради финансовата криза

Според предварителното споразумение

Това е последното от "наследените предизвикателства", които пречеха на повторната приватизация на RBS.

Според МакЮън споразумението ще създаде "по-чиста банка", която да се продаде по-лесно.

Споразумението "отбелязва още един важен етап в работата на RBS да разреши проблемите си и ще помогне да проправи път към продажбата на акции, притежавани от данъкоплатците", заяви британският финансов министър Филип Хамънд.