Руското издание на бизнес списанието Forbes проучи отчетите на руските компании и класира най-печелившите според резултатите им за 2020 година.

Първото място зае "Сургутнефтегаз", който измести "Газпром" от позицията на миналогодишен лидер. През 2020 г. тази компания е спечелила 743 милиарда руски рубли, или около 10 милиарда долара. За 2019 г. този показател е бил в размер на около 5,5 милиарда долара. Тогава най-печелившата компания бе "Газпром" с нетна печалба от 1,3 трилиона руски рубли. Сега "Газпром" падна на пета позиция на фона на спада на цените на природния газ.

Второто място в класацията на Forbes бе присъдено на "Норилски никел", чиято печалба възлиза на $ 3,7 милиарда. Но тук има и сериозен спад: с 29% по-малка печалба в сравнение с 2019 г. Експертите отбелязват, че спадът на печалбите се дължи, наред с други неща, на резервацията от 148 милиарда руски рубли за плащане на глобата на Росприроднадзор. През май м.г. в неговото дъщерно дружество CHPP-3 възникна теч, което доведе до изхвърлянето на повече от 21 хиляди тона дизелово гориво в околната среда.

Почетното трето място принадлежи на Роснефт. Печалбата му е 2,5 милиарда долара, но през годината тя е намаляла повече от четири пъти поради спада на цените на петрола и ограниченията на сделката OPEC +.

В първата десетка влизат още: " Атоменергопром" (169,1 милиарда рубли), "Газпром" (162,4 милиарда), " Транснефт" (132,4 милиарда), "Полюс" (122,6 милиарда), "Газпром нефть" (120, 6 милиарда), " Татнефт" (102,6 милиарда) и " Металоинвест" (98,8 милиарда).

Авторите на рейтинга отбелязват, че по време на пандемията повечето компании са пострадали силно поради спада на потребителското търсене, а БВП на Русия е намалял с 3% през годината. В резултат на това индустрии като производство на газ и въглища, топлинна енергия, хотелиерство и ресторантьорство и пътнически железопътен транспорт станаха нерентабилни.

Но имаше и индустрии, които, напротив, се възползваха от кризата. Сред лидерите в растежа беше "РусХидро", чиято печалба нарасна 73 пъти през годината. Компанията успя да генерира рекордно количество електричество благодарение на високото ниво на водата в язовирите и реките.

Друг лидер по ръст на рентабилността е търговецът на дребно "Магнит", чиято печалба се е увеличила с 245% на годишна база, а също и "Мегафон" с увеличение на печалбата с 227%.