Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, предлага да стартира център за киберсигурност в Полша, заяви в сряда Тони Бао, ръководител на полското звено, информира Reuters.

"Готови сме да създадем център за киберсигурност в Полша, ако властите приемат това като надеждно решение", казва Бао на пресконференция.

Позицията на Huawei е, че няма причина правителството на Полша да изключи китайската фирма от бъдещото развитие на 5G мрежата в страната.

През януари Полша арестува китайски служител на Huawei и бивш полски служител по сигурността по обвинения в шпионаж.

Полша е настроена да изключи Huawei от бъдещата си 5G мрежа след ареста, твърдят официални лица и индустриални източници.

Представители на полското правителство разговарят с Европейския съюз и Северна Америка за следващите стъпки, но не са определили кой производител на телекомуникационно оборудване може да замени Huawei.

"Арестуването на шпионин означава край на дискусията", заявява правителствен служител, цитиран от CNBC. "Мисля, че китайците няма да присъстват в 5G в Полша."

Финландската Nokia и шведската телекомуникационна компания Ericsson са водещите два европейски конкуренти, които могат да осигурят 5G телекомуникационно оборудване за Полша, най-голямата икономика в Източна Европа.

"Определено съм по-близо до сътрудничество с европейски фирми или с тези от САЩ, отколкото с производители от Азия", казва полският президент Анджей Дуда в интервю за полския сайт money.pl.

Меркел готова да остави Huawei в Германия, но има условия

Меркел готова да остави Huawei в Германия, но има условия

Какви са те?