За главен изпълнителен директор на френската компания Chanel SA е назначена Лина Наир, която преди е заемала позицията на директор "Човешки ресурси" (HR) в Unilever Plc.

Настоящият главен изпълнителен директор Ален Вертхаймер, който притежава емблематичната модна къща Chanel заедно с брат си Жерар, става изпълнителен председател на компанията от началото на следващата година, се казва в изявление на Chanel.

Модните къщи доста рядко назначават за висши мениджъри хора от други сфери, пише The Wall Street Journal.

От 1992 г. Наир работи за компанията Unilever, която произвежда хранителни стоки и стоки за бита. Тя започва кариерата си в Unilever India и с течение на времето се изкачва значително по служебната "стълба".

От Unilever отбелязват, че Наир е станала най-младият директор "Човешки ресурси" в компанията, както и първата жена и първият представител на Азия на тази висока позиция.

Като главен изпълнителен директор на Chanel, Наир ще работи в Лондон, където от 2018 г. се намира централата на модната къща.

През 2020 г. Chanel стана шестият по размер на приходите производител на луксозни стоки в света, според данните на Deloitte. При това през миналата година продажбите на модната къща намаляха със 17,6% спрямо предходната година до 10,1 млрд. долара, на фона на пандемията.

Непознатите братя милиардери, които управляват Chanel

Непознатите братя милиардери, които управляват Chanel

Те са наричани „най-тихите милиардери в модата“

По оценки на Bain & Co., общо продажбите в света на големите производители на луксозни стоки тази година ще бъдат около 283 млрд. евро, а към 2025 г. ще нараснат до 370 млрд. евро.