Главният изпълнителен директор на малайзийската авиокомпания Malaysia Airlines се оттегля в разгара на усилията за преобръщане на превозвача, който претърпя разрушителна загуба на два пътнически самолета през 2014 г., предаде CNNMonеy.

Кристоф Мюлер подава оставка „поради промяна в неговите лични обстоятелства”, съобщи собственикът на компанията, без да предостави допълнителни подробности. Той пое поста през май 2015 г. с договор за три години, но ще напусне през септември.

Мюлер водеше амбициозно преструктуриране на малайзийския затъващ авиопревозвач, което включваше орязване на нерентабилни маршрути, съкращаване на хиляди работни места и привличане на нови мениджъри.

Досега Malaysia Airlines се бореше с високите разходи и ожесточената конкуренция от страна на съперници като AirAsia преди двете бедствия през 2014 г. с мистериозното изчезване на полет MH370 и свалянето на полет MH17.

Авиокомпанията бе изтеглена от фондовия пазар и стана частна собственост на Държавния суверенен инвестиционен фонд на Малайзия Khazanah Nasional.

Компанията цели да назначи нов шеф преди оттеглянето на Мюлер през септември.