Въпреки че световната икономика си пое глътка въздух след срива в разгара на епидемията, негативният ефект от нея все още отазва натиск върху корпоративния свят.

Много международни компании продължават с плановете си за съкращаване на хора в резултат на блокираната активност в резултат на разпространението на заразата. От CNN Business разглеждат няколко примера в тази посока, обявили подобни намерения през последната седмица:

AT&T

Телекомуникационния гигант се готви да затвори 250 свои офиса и да освободи няколко хиляди служители, твърдят от The Communications Workers of America. Според информацията компанията ще освободи 3400 техници и хора от администрацията си и допълнително 1300 души, заети в магазините ѝ.

Към 31 март персоналът на AT&T наброява 244 000 души. Това означава, че въпросните 4700 служители, които предстои да бъдат съкратени, са 2% от общо наетите от нея.

Hilton

Веригата луксозни хотели Hilton, която оперира и у нас, съобщи в края на миналата седмица, че ще освободи 2100 души или грубо 22% от заетите в администрацията ѝ. Като причина за това решение от групата посочват срива в търсенето в техния сектор в резултат на епидемията.

"Никога досега в 101-годишната история на Hilton нашата индустрия не се е сблъсквала с такава глобална криза", казва главният изпълнителен директор Кристофън Насета.

HSBC

Банковият гигант, който е лидер в сектора в Европа, върна на дневен ред стратегията си за намаляване на разходите си, включваща освобождаването на 15% от заетите в глобален мащаб. Това прави общо 35 000 работни места.

Тази новина дойде след като гигантът отчете 48% спад на печалбата си до 3,2 милиарда долара през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2019 година.