Компанията за потребителски стоки Unilever назначи Хайн Шумахер като главен изпълнителен директор. Той ще замени Алън Джоуп на поста от юли. Промяната е интересна, защото 51-годишният Шумахер се присъедини към Unilever едва през октомври миналата година и в момента е шеф на бизнеса в млечния сектор FrieslandCampina.

Преди това е работил за търговеца на храни Royal Ahold NV и в продължение на десетилетие за производителя на храни HJ Heinz в Съединените щати, Европа и Азия.

Това е първия път, в който Unilever дава най-високия пост на изпълнителен директор, който не е от Unilever, откакто привлече Пол Полман от Nestle през 2008 г.

Unilever е една от най-големите компании за потребителски стоки в света, която има над 400 марки под шапката си. От гигантът заявиха, че Джоуп планира да се пенсионира в края на 2023 г.

В сектора на хранителните стоки Unilever има марки като сладоледите Ben & Jerry's, майонеза Hellman's и др.

Някои инвеститори и анализатори през изминалата година твърдяха, че Unilever може да се съсредоточи повече върху по-печеливши бизнеси, като този с хранителните стоки не е сред тях. Плановете обаче остават неясни, имайки предвид, че и новият изпълнителен директор е ръководил компании в хранителния сектор.