След 30 години на чело на авиокомпанията Ryanair, нейният главен изпълнителен директор Майкъл О'Лири смята, че в най-добрия случай негов заместник на поста би била жена, пише Independent.

"Искам някой, който е противоположност на мен. Жена, която е състрадателна, грижовна, мила, за разлика от човек като мен", казва О'Лири.

Въпреки желанието му обаче, той най-вероятно ще бъде наследен от вътрешен кандидат, който се е доказал в професията. Той смята, че лидерът сред кандидатите за поста е Питър Белю, който е главен оперативен директор от 2017 година. Той е бил начело на Malaysia Airlines, докато не се връща в централата на Ryanair в Дъблин, за да разреши проблем с пилотите.

Има още трима претенденти за поста на О'Лири - главният финансов директор Нийл Сорахен, главният търговски директор Дейвид О'Брайън и главният маркетинг директор Кени Джейкъбс.

Единственият кандидат от жените е Карол Шарки, която е в компанията от 1995 г. и става главен директор по рисковете през май 2018 година.

Според графика на Майкъл О'Лиъри до май месец ще следят представянето на вътрешните кандидати, след това ще пуснат обяви за поста и след преразглеждане на всички кандидатури ще назначат неговия наследник до края на годината.

Той изрази и разочарованието си, че в компанията има много малко жени пилоти. По думите му, когато има отворени позиции за пилот, 90% от кандидатите са мъже и едва 10% са жени. Той определя тази работа като подходяща за тях, тъй като те имат 5 дни, в които не са далеч от семействата си и ограничение до 900 часа полети на година.