Неспособността да вземем бързо решение и да продължим нататък

Нерешителността е излишно забавяне. Най-честата причина е страхът от провал, притеснението да не сгрешим и правенето на всичко възможно, за да не се обвържем с едно решение. Всеки път, когато се поколебаваме обаче, чисто и просто хабим време и енергия.

Това не значи, че всяко решение може и трябва да бъде взето бързо. Важно е обаче да се замислим какво ще е по-различно утре, което ще помогне на преценката ни. Ако всичко ще е същото, то по-добре е да вземем решението днес.

Не трябва да забравяме и вътрешния си глас, който доста често е прав и също може да ни помогне.

Склонността да не можем да кажем "не"

Често казваме "да" от страх да не нараним чувствата на някого или да не причиним конфликт. Грижим се другите да са щастливи и запълваме графика си с още и още неща, дори когато той вече е препълнен само, защото някой ни е помолил за услуга.

Способността да отказваме на хората не ни прави груби или неотзивчиви, а дава възможността да отделим повече време на приоритетите от най-голямо значение за нас.

Перфекционизмът

Докато се опитваме всичко да е перфектно и се вглеждаме във всеки детайл, проектите ни се забавят, а конкуренцията ни е задминала.

Фокусирането върху завършването на задачата, а не върху усъвършенстването й е по-важно за развитието ни. По-добре е да се представи нещо, което е 80-90% от способностите ни, отколкото да не покажем нищо. След като завършите нещо, винаги може да се върнете и да коригирате детайлите.

Работенето без почивки

Вниманието на повечето хора се губи след час или два от концентрирана работа по една и съща задача. Човешкият ум може да се фокусира върху едно задание за 90 до 120 минути, като след това се нуждаем от почивка, за да сме отново продуктивни.

Може да се разходим, да поговорим с приятел, но важното е да се откъснем изцяло от работата, за да си починем наистина. Това значи да не си проверяваме имейла или Facebook през 5 минути.

Снимка 300831

Източник: GettyImages

Не спортуваме

Тренирането или излизането с приятели може да изглеждат като пречка за работата, но няма как да сме продуктивни дълго време, ако първо не се погрижим за себе си.

Липсата на много свободно време не е проблем, защото спортуването дори за 10 минути помага за отпочиването на мозъка и подобряване на настроението.

Редовното трениране повишава нивата на енергия, което значи, че отделянето от работа за спорт, всъщност помага да свършим повече след това.