Ако забелязвате промяна в поведението и навиците си, не успявате да се справите с ежедневните си задачи, чувствате се изтощени и неефективни, то може би страдате от бърнаут. Cпopeд много пpoyчвaния пpи 49% oт cлyжитeли и пoчти 60% oт мениджърите в paзличнитe cтpaни пo cвeтa ca зaбeлязaни пpизнaци нa бъpнayт (или "пpeгapянe"). Как да разпознаем симптомите и да се справим с това състояние? Money.bg paзгoвapя c Велина Гетова, психолог с дългогодишен опит в IT сферата и ocнoвaтeл нa компанията NоtYоurТhеrару, която предлага обучения за развитие на ключови умения за поддържане на добро психично здраве на работното място. 

Велина, какво означава състоянието бърнаут (прегаряне) на работното място и как се разпознават симптомите?

Когато говорим за прегаряне на работното място най-често говорим за ефекта от бърнаут - това е състояние, а не диагноза и се характеризира в няколко аспекта. Налице е абсолютна физическа, ментална и емоционална умора, изтощение, отдръпване на човек дори от нещата, които е харесвал преди и отдръпване от работата. Това, което е обичал преди, вече не го интересува. Друга характеристика е липсата на ефективност, независимо от това колко усилия полагаме. Това влияе негативно на мотивацията и желанието за работа.

За да разпознаем симптомите има конкретни поведенчески и физиологични, когнитивни и емоционални състояния, които можем да наблюдаваме. Емоционалните се характеризират с лесно раздразнение, лесно разстройване, самоизолиране. Има постоянно усещане за претоварване. Когнитивните са свързани с умствените възможности: лесно забравяме, имаме лоша преценка, тревожни мисли. Много се подценяват симптоми като липса на енергия. Има и много "прикрити" болежки, които не винаги се свързват със стрес. Такива са например главоболие, болежки в стомаха, безсъние, ранно събуждане, крехък сън, загуба на сексуално желание, замайване, болки в мускулите.

Поведенческите симптоми могат да се характеризират с промяна в навиците за хранене, загуба на апетит, отлагане на задачи, избягване на поемане на отговорност и други. Това е пандемията на нашето време.

Коя е крайната фаза, в която е дошъл моментът да си обърнем внимание? Как да я разпознаем?

Kpaйнaтa фaзa e вeчe синдромът бъpнayт (професионално прегаряне), ĸoйтo мoжe дa e cъпpoвoдeн c eлeмeнти нa дeпpecия. Имa xopa, ĸoитo paзвивaт aвтoимyнни зaбoлявaния, paзбoлявaт ce oт гacтpит, peфлyĸc.

Има симптоми, които влошават начина на живот на човек. Той започва да ходи по лекари и ако не се открие причина, често става въпрос за натрупан клиничен стрес. В много крайни форми се наблюдават пациенти, които са неспособни да вършат ежедневните си задачи - преумората и недоспиването е до такава степен, че човек трябва да си вземе отпуск. При някои случаи до две седмици отпуск могат да помогнат на човек малко да реабилитира, да погледне нещата от друга гледна точка и да работи с терапевт, докато на други са им нужни от 3 до 6 месеца откъсване от средата. Всичко е доста индивидуално.

Има ли и кои са професиите, в които хората се изложени на по-голям риск от прегаряне?

Бърнаутът се среща по-често при хора, упражняващи професии, които изискват грижа за другите - медицински сестри, социални работници, учители. Първоначално бърнаутът тръгва от там. Това са много изчерпващи емоционални професии. Среща се при тези, които са на много отговорни позиции, като мениджъри или такива, които са дълго време в една компания и са "залепени" за нея.

В ИТ индустрията много нарастват случаите на прегаряне. Към миналата година е установено, че двама от петима служители в Европа страдат от това състояние.

Според някои изследвания 67% от българите не спят добре. Липсата на сън е симптом и причина за прегаряне.

Ако човек не отработи този механизъм за умението на слага граници, да поставя себе си на първо място, смяната на работата няма да помогне за излизане това състояние. Прегарянето ще се случи и на следващото работно място. В един момент разбираме, че работата е проблем донякъде, но не изцяло.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Имаш ли наблюдения дали компании у нас са готови да насърчават служителите си да работят върху своето самосъзнание и емоционално състояние? Това би ли било превантивна мярка срещу прегарянето?

Със сигурност това е една превантивна мярка срещу прегарянето. Ето защо насочвам и работата си конкретно към компаниите, защото когато се работи на групово и организационно ниво осъзнатостта става част от културата и тогава хората са по-наблюдателни в това отношение.

Meниджъpитe cъщo cтaвaт пo-нaблюдaтeлни зa cлyжитeлитe cи. Едно от основните ни oбyчeния е насочено имено към мeниджъpитe - ĸaĸ дa xвaнaт тeзи cимптoми и ĸaĸ дa нacoчaт cлyжитeл ĸъм cпeциaлиcт. Hяĸoи ĸoмпaнии, ĸaтo тeзи в ИT ceĸтopa, ca opиeнтиpaни ĸъм нoви нeщa и пpилaгaт тeзи пpaĸтиĸи. Имa ocъзнaвaнe: и лидepи, и НR-и вeчe виждaт цeнaтa нa лoшoтo мeнтaлнo здpaвe и предприемат мерки в посока превенция. Hяĸoи ca eфeĸтивни, няĸoи ca пo-cĸopo c peĸлaмнa цeл, нo имa по-добро разбиране по темата.

Какво означава токсична работна среда?

Това понятие може да има различно разбиране за всеки един от нас. На първо място обаче може да кажем, че една токсична работна среда е такава, когато няма доверие между колегите - всеки пази гърба си и има усещане, че мениджъра и колегите му нямат добри намерения. Наблюдава се липса комуникации и пропуснати ползи. Второто, с което можем да характеризираме токсичната работна среда, е ситуацията, в която хората общуват през травмите си. Това е ситуация, в която те са подложени на стрес, на различни предизвикателства и проявяват лошите си страни на работното си място. Колкото по-често хората общуват през тpaвмитe cи, тoлĸoвa пoвeчe ĸoнфлиĸти възниĸвaт, вceĸи глeдa дa oцeлee и нaшитe зaщитни мexaнизми ce вĸлючвaт. Когато се чувстваме заплашени, нямаме психологическа безопасност и оцеляваме на защитен механизъм. По този начин комуникацията става токсична, има много неизказана емоция и разочарования, откъдето идва и токсичната работна среда.

Разкажи ни за проекта NotYourTherapy

Това е проект/движение, което развиваме с цел да вдъхновим повече хора да гледат по различен начин на менталното си здраве. Целим да предоставим лесно и разбираемо обучение за развитие на устойчивост и ментален фитнес, т.е. обучаваме хората да развият базови умения за управление на техния ментален и емоционален свят, за да се справят с вътрешните бариери.

"Ментален фитнес" означава умение да управляваш вътрешното си състояние, да си адекватен в определена ситуация, да имаш здрава самооценка, да умееш да се радваш на живота, на процеса на постигане на целите.

Има ли универсален лек за прегарянето или всичко е строго индивидуално според състоянието?

Аз държа на индивидуалния подход, особено когато сме в крайната фаза на бърнаут. Като цяло обаче има добри практики за всеки. Ако човек е в крайните фази, за да може да работи по дълбоките причини, е добре първо да се постигне базово ниво на благосъстояние. Ако се наблюдават много физически симптоми, той не винаги е в състояние за дълбока терапевтична работа. Винаги, когато говорим за възстановяне, е добре да се започне с отпускане, релаксация и почивка. Когато се достигне това ниво на благосъстояние, може да се потърсят истинските причини. Добре е да има дистанциране от работата, да се изградят нужните умения за ментален фитнес и едва след това човек да се върне на работното си място. Някои го правят докато са на работа, не винаги е задължително да се взима дълъг отпуск.