Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмит е одобрен да стане гражданин на Кипър, предават световни медии. Според кипърско издание Шмид и семейството му са спечелили одобрение да станат граждани на страната.

Получаването на гражданство от европейска страна би дало на Шмит възможността свободно да влиза в Европейския съюз.

Той може да получи данъчни облекчения благодарение на условията на т.нар. "златна виза", която предоставя данъчни облекчения на чужденци, които направят инвестиция между 2 и 3 милиона долара в страната.

Шмит вероятно е кандидатствал за гражданство през последната година, а съпругата му Уенди и дъщеря им Софи също са кандидатствали и са били одобрени.

Шмит е бил главен изпълнителен директор на Google от 2001 до 2011 г., преди да премине към изпълнителен председател на Google, а след това и на Alphabet до 2018 г. Според индекса на милиардерите на Bloomberg той притежава около 19,2 млрд. долара.

Решението на Шмит по някакъв начин кореспондира в решението на друг известен технологичен милиардер Питър Тийл, който през 2011 г. успя да си осигури гражданство в Нова Зеландия.

Интересът от страна на американците към друго гражданство нараства по време на пандемията на коронавируса, която рязко ограничи възможностите им да пътуват извън страната. Експерти казват, че част от това увеличение се дължи и на опасения относно политическата нестабилност в САЩ, пише кипърското издание parikiaki.com.

Но все още е необичайно да се вижда, че американците кандидатстват за кипърската програма. Програмата е далеч по-популярна сред олигарсите от бившия Съветски съюз и Близкия изток и е затънала в толкова много скандали, че кипърското правителство обяви миналия месец, че трябва да бъде закрита.

Кипърската програма е една от тези в света, при които чужденците могат ефективно да закупят гражданство, заобикаляйки изискванията за пребиваване, като извършват плащане или инвестират в държавата. През миналия месец обаче стана ясно, че страната ще я прекрати.

Решението на Кипър, което затваря вратата към Европа на супербогаташи с над $35 милиарда

Решението на Кипър, което затваря вратата към Европа на супербогаташи с над $35 милиарда

И ще коства на страната милиарди долари загубени приходи

Малките, затруднени във финансово отношение държави - започвайки от Сейнт Китс и Невис в Карибите - приеха идеята през последните няколко десетилетия, като спечелиха доста. 

Голямата част от 4000-те получатели на кипърско гражданство от 2013 г. насам са богати лица от Русия. Според запознати с програмата все по често американци се възползват през последните месеци.

Според журналистическо разследване обаче кипърските държавни служители казват, че могат да уредят паспорт за някого, въпреки, че лицето е престъпник. Това завършва със скандал, който в крайна сметка доведе до оставките на длъжностни лица.