Следващото лято нощувките в Гърция вече ще бъдат облагани с т.нар. "климатична такса". Новият данък ще важи по време на туристическия сезон, който е от март до октомври и ще е двойно по-висок от сегашния, съобщава местното издание изданието Kathimerini, цитирано от световните агенции.

След промените настаняването в хотел с една или две звезди ще се таксува с €1,5 на легло. Гостите на тризвездни комплекси ще плащат още по €3 на нощувка, а лукс от четири звезди ще струва допълнителни €7 на вечер. Новите промени идват в отговор на тежките пожари и наводнения, които застигнаха Гърция през изминалата година и опитът на правителството да финансира проекти за реконструкция.

Гръцките власти очакват да генерира около €300 милиона допълнителни приходи през 2024 година, благодарение на новия данък, удвоявайки своя бюджет за специални резерви. Освен за хотелите, таксата ще се прилага и за краткосрочни наеми, резервирани чрез онлайн платформи като Airbnb, като разширява обхвата си от предишния данък за настаняване.

Airbnb в Гърция скоро няма да е това, което беше

Airbnb в Гърция скоро няма да е това, което беше

Превръщането на имот в таен хотел се оказа проблем

"Ние сме притеснени, че новият данък може да възпре туристите, като се отрази на приходите. През ниския сезон от ноември до февруари все пак ще важи стандартната туристическа такса", коментира Григорис Тасиос - президент на Общогръцката асоциация на хотелиерите в страната.

След въвеждането на промените хотелиерите и собствениците на туристически имоти за отдаване под наем, които укриват данъци, ще бъдат санкционирани. Глобата за собствениците на хотели в момента е в размер на €5000, но се очаква тя да бъде увеличена.

Кавала, Гърция

Източник: Гугъл

Кавала, Гърция

От 1 януари 2024 година бяха увеличени и таксите по гръцките магистрали

От началото на тази година в Гърция бяха увеличени таксите по магистралите. Маршрутът Солун-Атина вече излиза около €33. Увеличенията на останалите магистрали ще варират между 7 и 7,5%.

Единствената магистрала, на която няма да има увеличение, е "Егнатия Одос", тъй като все още е държавна. Предстои обаче да бъде дадена на концесия. Пътното трасе е разположено от град Игуменица до турската граница. 

От увеличение на таксите няма да бъдат засегнати туристите, които ще пътуват през "Промахон" в посока Халкидики и Кавала.

Турция изпревари Гърция по посещения от българи

Страната, която изпревари Гърция по посещения от българи

А къде ще пътуваме за Нова година?