Международната организация по миграция (МОМ) пусна нов доклад за 2015 г., свързан с миграцията и нейното влияние върху развитието на градовете. Изненадващото в него е, че редом до мегаполиси като Лондон, Ню Йорк, Пекин, Токио и Москва стои родната Каварна. С какво малкият морски град привлича вниманието?

В документа се изследва как новопристигналите жители на градовете променят живота в тях и обратното – как самите населени места със своите институции, организации и правила променят навиците и ежедневието на мигрантите.

И в това отношение Каварна е посочена като добър пример как местните власти могат да си бъдат взаимно полезни с хората, които са решили да напуснат родното си място.

От МОМ посочват, че общината в българския град има сключени двустранни споразумения за сътрудничество с четири полски града, където заминава голяма част от ромското население от Каварна, за да си търси работа.

Договорите дават право на ромите да бъдат легално наети, както и да регистрират собствени фирми там. От своя страна хората използват голяма част от спечелените в Полша пари, за да ремонтират и да обновят домовете си в морския ни град или ги изпращат на останалите членове от семейството си, останали в България.

В доклада се посочва, че значението на подобни двустранни отношения ще нараства все повече през следващите години. Причината е, че през 2015 г. мигрантите в цял свят наброяват 232 милиона души, като половината от тях се преместват да живеят в десет от държавите с най-високи заплати.Това са Австралия, Канада, САЩ, Франция, Германия, Испания, Великобритания, Руската федерация, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

В тях се намират и най-желаните от емигрантите дестинации или т.нар. в доклада „мегаградове”, в които мигрантското население е над 10 милиона души. Сред тях са Пекин, Буенос Айрес, Истанбул, Джакарта, Лондон, Лос Анджелис, Мексико, Москва, Ню Делхи, Ню Йорк, Париж, Токио и други.

Снимка 214692

Източник: Publications.iom.int/