Думата "небостъргач" е използвана за описване на висока сграда за първи път по време на строителния бум, разразил се в много градове на САЩ в края на 19 век. Първите съвременни небостъргачи са дело на американците, но много преди тяхното съществуване вече има подобни сгради, припомня ни Amusing Planet.

В пустинния град Шибам в Йемен има жилищни структури от кал, високи до десет етажа, построени през 13 век. В Сан Джиминяно, в италианския регион Тоскана, е имало повече от 70 кули, високи близо 61 метра, построени преди 15 век.

Най-високият небостъргач в ЕС вече е във Варшава

Най-високият небостъргач в ЕС вече е във Варшава

Сградата e висока 310 метра

Първият съвременен небостъргач

По време на икономическия просперитет, в последните години на 19 век идва напредъка в строителните технологии. Той е особено видим в Америка. Сградите започват да растат на височина и терминът "небостъргач" се прилага за високите конструкции със стоманена рамка.

И така, построен е първият небостъргач. Това се случва в Чикаго през 1885-а година и представлява сграда със скелет от стоманени колони и греди, а не от масивни зидани стени, както е днес.

Сградата е проектирана от архитект Уилям Льо Барон Джени и се превръща в световноизвестен аркитектурен шедьовър. Жилищната сграда е голямо технологично подобрение, което диктува строителството на небостъргачи десетилетия напред.

В дизайна на Джени стените за първи път са тънки, защото натоварването на сградата се поема от стоманената рамка. Именно това позволява небостъргачите да бъдат по-високи и по-леки от зиданите им събратя с еднакви размери и височина.

Луксозен апартамент на върха на небостъргач в Ню Йорк си търси купувач срещу $169 милиона

Луксозен апартамент на върха на небостъргач в Ню Йорк си търси купувач срещу $169 милиона

Тази цена е близо двойна на стойността, за която е бил купен през 2016-а

Сградата носи името The Home Insurance Building и тежи само една трета от това, което би тежала една зидана сграда.

По-малко от десет години след завършването на The Home Insurance Building, в Чикаго вече има 12 небостъргача с височина между 16 и 20 етажа, плътно струпани в центъра на финансовия квартал. Те бързо се превръщат в туристическа атракция не само заради гледката, която предоставят от горните си етажи, но и като атрактивни обекти сами по себе си.

Но докато много от сградите, вдъхновени от първия съвременен небостъргач в света, все още стоят на мястото си, източникът на самото вдъхновение е разрушен през 1931-а година, за да се направи път за друг небостъргач - Field Building. Той се извисява от мястото си до днес.