На днешния Национален празник 3 март, който е и един от 19-те официални почивни дни в България тази година, можем да си зададем въпроса кои държави са сред най-почиващите и кои сред най-работещите. И къде се намира страната ни.

Най-почиващите

Русия, Гърция, Италия, Испания, Люксембург и скандинавските държави са сред най-почиващите нации в Европа. Една от държавите с най-много неработни дни е Русия. Освен за Деня на победата, руснаците не работят на 8 март- Деня на жената, на Великден, на 1 май - Деня на труда и често сливат работни и почивни дни дълги платени ваканции.

Гърците са сред държавите с най-голям брой на почивни дни на година - официалните празници плюс други неработни дни и датите около тях обикновено са над 30.

През последните 40 години италианците се отказаха много религиозни празници, през които по-рано почиваха. Но дори и така, днес Италия повече от всяка друга страна празнува католическите празници като почивни- от 12-те празника, седем са църковни.

Официалните празници в Швеция са разделени почти поравно между религията и държавата. Местните хора празнуват 6 юни като национален празник на страната. Любопитно е, че шведите празнуват и древен езически празник на лятното слънцестоене, еквивалент на българския Еньовден.

Люксембург се счита за най-богата държава в Европа, нейният БВП е равен на над 2.5 средният за ЕС. Служителите там имат право на 25 дни отпуск, ако имат 1 година трудов стаж. Ако даден работник се труди на национален празник, той трябва да получи три пъти стандартното заплащане за деня.

Сред страните с повече неработни дни се нареждат още Финландия, Норвегия, Дания и Нидерландия.

Най-работещите

На другия полюс се нареждат Великобритания, Белгия и Германия. Парадоксално, но Обединеното кралство е на първо място в света по брой празници. Дали обаче тези дни ще бъдат почивни не е много сигурно, защото зависи от политиката на съответната компания и от договора на служителя. И в повечето случаи дните са работни.

Къде е България?

България е някъде в златната среда по право на платен годишен отпуск и брой почивни дни. Страната ни има 20 дни платен отпуск и 13 официални празника. От скоро у нас се почива и в дни от работната седмица, когато даден официален празник се пада в събота или неделя.

Ако изрезем извън Стария Континент, в Южна Америка се почива най-дълго, а най-малко в САЩ, Япония и Китай.