За повечето от нас Денят на труда е просто почивен празник или както в случая - тридневен уикенд, който ни осигурява един допълнителен ден за почивка, за пътуване и разбира се за харчене на пари. 1 май по правило е успешен за търговците на дребно, но нека си припомним как започна всичко.

Най-общо казано чрез празника се отбелязват социалните и икономически постижения на работниците. Всичко започва в края на 19 век, когато както в Европа, така и в САЩ има истински бум на работнически протести за зачитане на елементарните социални права.

Защо бизнесът не иска 1 май да е почивен?

Защо бизнесът не иска 1 май да е почивен?

2017 г. била "най-мързеливата"

За начало се смята датата 1 май 1886 година, когато американските профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. Нещо, което днес приемаме за нещо нормално.

Големият празник за търговците на дребно, които не почиват на 1 май

Денят на труда е голямо събитие за международните вериги, моловете, ресторантите, туроператорите и търговците на дребно, тъй като повечето от тях работят на 1 май и генерират големи печалби. Подобно на други официални празници, днешният ден се счита за добро време за шопинг, за пътуване или поне за една добра вечеря в ресторант.

Статистиката показва, че почти винаги именно на 1 май търговията на дребно в България бележи ръст. Именно търговците са и от малкото хора, които в наши дни работят на Международния ден на труда, който е един от официалните празници на страната.

Кои европейски държави са с най-много празници и кои са най-работещите нации

Кои европейски държави са с най-много празници и кои са най-работещите нации

България се намира някъде в средата