Скоростните автомобилни пътища са важен фактор за развитието на всяка държава и особено на такива с огромни територия. Свързването на отделните региони с модерна транспортна инфраструктура е основна задача на властите, за да функционират добре икономиката и социалните връзки в обществото.

Разказваме за 8-те най-дълги автомобилни магистрали в света

Снимка 418516

Източник: Wikipedia

BR-153, Бразилия

BR-153, или Трансбразилската автомагистрала преминава на практика през цялата територия на Бразилия от север (г. Мараба, щат Пара) на юг до границата на страната с Уругвай. Дължината на трасето е 4 355 километра.

Снимка 418520

Източник: Wikipedia

National Highway 44, Индия

Националната автомагистрала 44 е най-дългата автомобилна транспортна артерия на Индия. Тя пресича страната от север на юг и има дължина 3 745 км (2327 мили)

Пътят започва от град Шринагар на север, преминава през 10 щата и завършва в южния град Канякумари.

Снимка 418521

Източник: Wikipedia

Route 20, САЩ

Най-дългата автомобилна магистрала в САЩ се смята пътят U.S. Route 20, или просто US20. Трасето започва в град Нюпорт, щата Орегон, на 800 м от брега на Тихия океан и завършва на площад Кенмор в Бостън. Разстоянието между двете крайни точки е 3365 мили или 5 415 километра.

Пътят пресича 12 щата, влажните гори на Орегон, пустини, планини, прерии, земеделски полета, "улавя" Чикаго, минава близо до Ниагарския водопад. Но главната забележителност на магистралата US20 е Наицоналният парк Йелоустоун.

Снимка 418522

Източник: Wikipedia

National Highway G010, Китай 

По общата дължина на автомобилната си мрежа Китай заема второ място в света след САЩ. Дължината на главното автомобилно шосе на страната National Highway 010 е 5 700 километра.

Трасето започва от североизточната континентална част на страната, а завърша на остров Хайнан, до където автомобилите се прехвърлят с фериботи.

Снимка 418523

Източник: Wikipedia

Trans-Canada Highway, Канада 

Автомобилната магистрала Trans-Canada Highway (на френски Route Transcanadienne) би могла да стане символ на страната: девизът на Канада е "От море до море" е като че ли за тази транспортна система. Интереснто е, че ако искате да прекосите страната по Трансканадското шесе, то ще се наложи да избирате един от двата маршрута - южния или северния.

Нулевата точка на първия е кръстовището на улиците Дъглас-стрийт и Далас-роуд в град Виктория на остров Ванкувър. Северният маршрут или шосето Йелоухед, започва на остров Грейъм, което е на 150 мили северно от по-горната отправна точка. И в давта случая ще се наложи да преодолеете Тихия океан, за да попаднете на Северноамериканския континент.

Снимка 418524

Източник: Wikipedia

Транссибирска магистрала, Русия

На официалните карти такава магистрала не съществува. Но ако се съединят в едно цяло няколкото трасета от Балтика до Японско море се получава единно федерално автомобилно шосе с дължина 11 хиляди километра. В Азиатската магистрална мрежа маршрутът е известен като AH6 . Тя се простира на 11 000 километра (6800 мили) от Санкт Петербург до Владивосток . През 2015 година цялото трасе вече е със съвременна пътна настилка.

Снимка 418525

Източник: Wikipedia

Highway 1, Австралия

В отличие от другите магистрали в страната тя не пресича континента, а се разполага по неговия периметър - около цялото крайбрежие на Австралия.

С дължина 14,500 км (9 000 мили ) тя е най-дългата национална магистрала в света, надминавайки Трансибирската магистрала (над 11 000 км) и Транс-канадската магистрала (8 030 км).

Континенталната част на Highway 1 съединява всички щати и територии на страната, преминава през повечето климатични зони и е най-важната транспортна артерия на Австралия. По нея ежедневно пътуват не по-малко от 1 милион души при общо население на страната от 24 милиона души

Отделни участници на транспортната система пресичат остров Тасмания - Highway 1 (Tasmania) върви от град Хобарт на ю към северното му крайбрежие.

Автомобилните пътища съставляващи сега Highway 1, са строени по различно време, а обединяването им под общото си название става през 1955 г., когато в Австралия се въвежда нова система за номерация на шосейните трасета.

Снимка 418526

Източник: Wikipedia

Панамериканска магистрала, 14 + 7 държави 

Pan-American Highway е най-дългото в света автомобилно шосе, записано в Книгата на рекордните на Гинес. Дължината на тази транспортна магистрала е 48 хиляди километра и преминава през 14 държави, като важни разклонения има към още 7 южноамерикански страни. Започва от Аляска и свършва в южната част на Аржентина.

Идеята за път от единия край на Америка до другия първоначално е предложена на Първата международна конференция на американските държави през 1889 г. като железопътна линия. Това предложение никога не е реализирано. Проектът за построяване на шосейна магистрала се появява на Петата конференция на американските държави през 1923 година. Накрая, на 29 юли 1937 г. Аржентина, Боливия, Чили, Колумбия, Коста Рика, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Мексико, Никарагуа, Панама, Перу, Канада и САЩ подписват Споготба за панамериканската магистрала, според която се съгласяват на бързо строителство чрез всички адекватни мерки.