Дали ще ръководите собствен бизнес, или ще работите за някой друг, има определени изрази, които не бива да използвате, ако искате да сте успешен.

Не забравяйте, малките неща, като например подборът на думи и изрази, са тези "които могат да обърнат колата". Ето седем израза, които не бива да употребявате:

1. Не мога да направят това

Това на практика е същото като да кажете "предавам се". Ако се предавате, никога няма да бъдете успешен и богат. Понякога може да не е лишено от логика да обясните на клиент, или на шефа си, че техните изисквания не могат да бъдат удовлетворени, но трябва да подходите по друг начин.

Повечето клиенти и шефове искат прогресивно мислене и знаят, че малко неща в живота и бизнеса наистина са невъзможни. Особено подозрителен ставате пък, ако често използвате този израз.

2. Така винаги съм го правил

Това е продължение на горното изявление, или друг израз не нещо, което води до задънена улица и сочи липсата на желание за прогрес. Този израз показва, че не се чувствате удобно да излезете "извън зоната си на комфорт". Не е особено добра стратегия.

Да нямате желание да се променяте и да отговаряте на променящата се среда, са най-сигурните начини да загубите клиенти за сметка на конкурентите си, или да бъдете пропуснати при следващото повишение.

3. Това ще отнеме само минута

Минутата е много кратък период. Много малко неща могат в действителност да бъдат завършени само за 60 секунди. Освен, ако наистина няма да отнеме минута, по-добре не използвайте този израз.

Това е едно от най-лошите "прекомерни обещания", които често няма как да спазвате.

Освен това казвайки това, вие посочвате, че изпълнението на задачате е лесно, така че омаловажавате усилията които ще положите.

4. Това не е моя вина

Никой не харесва хората, които винаги прехвърлят вината на някой друг. Това е практика, която по-скоро отблъсква хората, отколкото да ги кара да изпитват съпричастност. Вместо да посочвате грешките на другите, винаги поемайте отговорност за своите грешки, в рамките на границите в които се простират.

5. Това не влиза в длъжностната ми характеристика

Икономиката се промяна, търсенето се променя, обществото също. Когато сте се съгласили с определена позиция, трябва да сте готови и за повишаване на отговорностите и задълженията ви с времето.

Ако отговорностите са ви станали повече, по-добре насочете среща с мениджмънта, на която спокойно да обсъдите как част от тях могат да бъдат разтоварени.

6. Не е честно

Добре дошли в реалността, където не всичко и винаги е честно. Това не означава обаче, че трябва непрекъснато да се оплаквате. Вместо това погледнете от друг ъгъл, фокусирайте се върху позитивните неща. Работете в посока на справяне с проблемите.

7. Нямам нужда от помощ

Никой не може да работи сам. Обикновено компаниите насърчават работата в екип. Не отказвайте предложена помощ и не акцентирайте върху това какво можете да правите сами. В противен случай можете да бъдете възприет като твърде самонадеян, или човек, който не може да работи в екпи. И двата варианта не са добри за вас.