Най-старата пощенска марка в света - британската Penny Black (Черното пени) е обявена на търг в Лондон с начална цена от 8 милиона щатски долара. Марката с лепило на гърба е от 1840-а година и на нея е изобразена британската кралица Виктория. Била е поставена върху върху документ от 10 април същата година.

Пощенските марки "Черното пени" започват да се използват от 6 май 1840-а година.

"Това е съвсем първата марка, предшественичката на всички пощенски марки в света и категорично е най-важната част от историята на филателията", разказва пред британските медии Хенри Хаус от аукционната къща. Според него с тази марка се поставя началото на пощенската система, каквато я познаваме до днес.

Картина, нарисувана от робот, се продаде за почти $700 хиляди

Картина, нарисувана от робот, се продаде за почти $700 хиляди

Тя върви в комплект с 12-секундно клипче

Екземплярът, обявен за продажба, е един от трите марки "Черното пени", смятани за оцелели от най-първия лист, върху който са били отпечатани. Останалите две са част от колекцията на Британския пощенски музей.

Коя е най-скъпата българска пощенска марка?

Снимка 552538

Източник: Wikipedia

Почитателите на филателията у нас знаят, че една от най-старите, най-обичаните и най-скъпите български пощенски марки е "Обърнатата конница". Тя е в екземпляр около 30 бройки, като само 5 се намират в България. Цената на антиката е между 30 и 50 000 евро.

Пощенската марка е изработена през 1911-а година в Полиграфическия институт в Рим, като на нея е изобразена картина на Ярослав Вешин, изобразяваща цар Фердинанд и синовете му, яздещи коне. Особено ценна я прави грешка при изработката. Фигурите от сюжета са отпечатани наобратно - с главата надолу.

Според председателя на Българското филателно дружество - колекционерът Константин Пенков, покойният Иван Славков е бил един от известните притежатели на тази българска антика. Колко и кои са собствениците й в настоящия момент обаче не е ясно.

За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство

За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство

Там се продава колекцията Fungible на Pak