2 часа в събота следобед е и Мат Алкок е Бали.

Но вместо да се излежава край басейна или да разгледат забележителности в един от храмовете на индонезийския остров, той седи на покрива и работи усилено върху изработването на визитна картичка за кафе във Виетнам.

Алкок е дигитален номад, съжителстващ с Roam - стартъп за съвместен живот, който обединява общност от хора, които живеят близо един до друг и споделят общи пространства като кухни и работни зони.

Продуктовият дизайнер, който е в почивка, казва, че възнамерявал да пътува за година като турист, но решил, че ще бъде по-добре да работи по проекти за домашни любимци и да се среща с хора, които са в творческото и технологично пространство.

Алкок е част от нарастваща група хора, към които се насочват компании за съвместно съжителство. Тъй като повече работни места стават зависими от технологиите, работата от разстояние става все по-разпространена.

Проучване на Галъп показа, че 24% от анкетираните в Съединените щати са прекарали повече от 80% от времето си, като са работили дистанционно през 2012 г., тази стойност нараства до 31% през 2016 година.

Идеята за съвместен живот съществува от известно време. Но тя все повече се превръща в област, привличаща големи инвеститори, дори когато компаниите експериментират с формата, за да привличат клиенти от различни пазари.

Водещата компания за коуъркинг WeWork, най-големият частен оператор на офис площи в Лондон, откри две места под марката WeLive (споделен живот) в САЩ. Апартаментите в Ню Йорк варират от студиа до четири спални апартаменти и обикновено струват по-малко от подобни сгради в квартала.

В Азия, титанът за недвижими имоти Capitaland стартира своята марка за съвместно живеене lyf, която в момента се развива в Китай, Сингапур, Тайланд и Филипините. Нейният първи имот в Шенжен ще бъде открит в началото на тази година.

Базираният в Сингапур стартъп Hmlet управлява помещения за живеене в скъпи градове като Хонг Конг и Сингапур, и предлага привилегии за жителите като организирани събития в общността например класове по правене на коктейли.

Roam, която е набрала 3,4 милиона долара сийд финансиране, е готова да открие още места през тази година в Ню Йорк и Лондон. Той вече има помещения, работещи в Маями, Сан Франциско и Токио.

Стартирането изисква новодошлите да останат поне за една седмица за първото си посещение, но заявяват, че повечето от членовете им обикновено остават за около три седмици.

Около 15% от членовете им са се присъединили към тяхната програма за гъвкавост, схема за лоялност, която помага на участниците да получат приоритетни резервации и по-добри цени.

Говорител на Roam заявява пред CNBC, че компанията не е загрижена за таргетиране ексклузивно на младите или "пословичния маркетинг насочен към заетите на свободна практика в края на двадесетте".

"Ние нямаме никаква възрастова граница или предпочитания, тъй като това е противно на това, в което ние вярваме. В Roam, ние мислим, че правилното определение за общността е богата комбинация от хора, които се събират за разнообразено преживяване. "

"Имаме всички видове хора, живеещи в Роум, от 32-годишни шофьори на състезателни автомобили до 72-годишни пенсионирани изследователи."

Аарон Брайсън, американски консултант по киберсигурност, който пътува по света повече от година, остава в Roam в балийския град Убуд за един месец. След опита му в Airbnb, хотели и хостели, той каза, че смята, че споделенот съжителство ще се превърне във по-популярно от съвместната работа.

Докато съвместната работа може да не резервирана за дигиталните номади, защото "много хора могат просто да работят от кафене", съвместният живот има по-голям потенциал да се задържи, ако доставчиците на услугата постигнат правилните култура и удобства, като добра интернет връзка, казва той.

В деветият месец от почивката си Алкок казва, че след своето глобално пътуване за почивка и пребиваване в различни форми на споделени работни и жилищни пространства, той е научил повече за това, от което се нуждае от конвенционалния офис, както и за собствените си работни предпочитания.

- Тези умения ще са безценни за следващите десет години - казва той.