Едва три процента от българското насление не ползва мобилен телефон, показва национално представително проучване на Арбитраж, проведено по поръчка на Telenor. В рамките на последните четири години техният дял е намалял с два процента. Най-голям той е във възрастовата група над 65 години - 10%. Любопитното е, че два процента от българите на възраст 25 и 34 г. също не ползва мобилен телефон.

От 2014 година до края на миналата година рязко е намалял и броят на хората, които ползват услуги на два или повече оператора. Тогава те са били 14%, а днес са едва 2%. До 8% намалява и делът на хората, които използват предплатени услуги.

Изключителен ръст се забелязва от 2014 г. насам при използването на мобилен интернет - от 33% до 71%. Растежът почти съвпада с проникването на смартфоните. През 2014 г. 31% от потребителите са ползвали "умен" телефон, при 74% днес.

Най-много българите ползват мобилен интернет за Facebook и други социални мрежи - 55%. Любопитен факт е, че 90% от потреблените към Facebook в България идва от мобилни устройства. Малко повече от всеки десети ползват мобилно банкиране. 54% гледат видео, 51% споделят снимки, 47% четат новини, а 40% пишат мейли. Стрийминг на музика ползват 21%, а навигация - 37%.

В изследването са включени и деца на възраст между 7 и 14 години. 91% от тях ползват мобилни услуги, 88% смартфон, а две трети мобилен интернет.

От Telenor обявиха още, че от днес до края на март всеки клиент на оператора може да активира безплатно допълнителен пакет за мобилен интернет, който позволява ползването на 10GB на максимална скорост и безплатен трафик към HBO GO и Play Diema Extra. За потребителите на предплатени услуги бонусът е в размер на 1GB.