Британските домакинства дължат почти £19 милиарда в сметки за ток и вода, общински данъци и надплатени помощи, показва изчисление на Citizens Advice. Данните показват "планина от скрит дълг", пред който гражданите се изправят, коментира Guardian. Това е първото изчисление.

Организацията казва, че пропуснатите плащания по сметки са надхвърлили проблемите с кредитни карти като основно предизвикателство от потребителите, които търсят помощта ѝ.

Анализът идва на фонда на растящите притеснения за бързото повишение на кредитите, които домакинствата теглят, достигащи нива от преди финансова криза. Заемите достигат £213 милиарда през юни и се повишават по-бързо от заплатите.

Високите нива на инфлация след референдума за излизане от Европейския съюз повишиха разходите за живот на Острова, а по-бавния темп на повишаване на възнагражденията не може да компенсира растящите цени.

Най-голяма част от "скрития дълг" се дължи на държавата. Домакинствата трябва да върнат над £10 милиарда в данъчни кредити и помощи, които правителството е надплатило и сега си иска обратно. Общинските данъци са £3 милиарда. За сметки за вода те дължат £2,2 милиарда, а за ток и газ - £1,1 милиарда.