Всички знаят, че колкото по-рано започнат да пестят и да инвестират, толкова по-вероятно е да постигнат финансова независимост.

Популярната мъдрост обаче не значи нищо за младежите, които току-що са започнали първата си работа и за които е трудно да се лишат от текущо потребление за сметка на бъдещи облаги. Но това е сред най-големите им грешки.

Какво трябва да се научите да правите и какво трябва да избягвате, докато сте още млади?

Първото правило за финансова независимост е "Плащайте първо на себе си". От всеки изкарани 100 лева, заделяйте предварително по 10 или 15 лева. По този начин, без да се лишавате кой знае колко, след години ще имат завидна сума. Още по-добрият вариант е да научите за правилото на сложната лихва и започнете ефекта на "снежната топка".

Второто правило е да не харчите за излишни неща. Важно е и да не повишавате разходите си пропорционално с повишението на заплатата, а да се опитате да пестите повече, запазвайки досегашното си ниво на жизнен стандарт. Разбира се, не става въпрос да живеете в лишение, но покупката на скъп мобилен телефон всяка година е излишно.

Третото правило е да инвестирате в себе си. Милиардерът Марк Кюбан, основал и продал редица успешни компании, казва, че най-добрата инвестиция, която е правил някога, е тази е себе си. Макар че в младостта си е имал множество провали, той е научил, че ако положи усилия, може да научи почти всичко. "Реалността е, че повечето хора не отделят време да продължат да учат. Това винаги ми дава конкурентно предимство", казва той.

Четвъртото правило е винаги да имате "бели пари за черни дни". Експерти препоръчват да заделите средства, които да покрият обичайните ви разходи за между шест и осем месеца. Това ще ви даде сигурност и възможност да не задлъжнявате, когато се появи неочакван разход или останете без работа.

Петото правило е да повишите финансовата си култура и да започнете да инвестирате. Прочетете повече за инвестициите в акции, взаимни фондове и недвижими имоти. Пример: спестените 4 лева от кафе навън в работната седмица са около 80 лева на месец, или 960 лева на година. Инвестирани, тези пари за 25 години при средна доходност от 8% на година, биха се превърнали в сумата от 75 796 лева. Единственото, от което се лишавате, е ненужно скъпото кафе.

Инвестициите на финансовите пазари не са страшни. Можете да се консултирате с финансови експерти или пък да започнете да повишавате финансовата си грамотност и да инвестирате самостоятелно. Разбира се, това не означава сами. Има хиляди продукти на пазара, които ще ви дадат достъп до готови и изготвени от професионалисти структурирани инвестиционни продукти. Единственото, което трябва да се научите да правите сами, е да определите рисковия си профил, инвестиционните си цели и да осъзнаете кои инвестиционни продукти са подходящи за вас. Дори и да не можете да направите това сами, отново може да се обърнете за помощ към независими финансови консултанти.

Шестото е да избягвате "лошите" кредити. Не всички кредити са еднакви. В графата най-лоши кредити влизат кредитните карти, заемният капитал от брокера ви (ливъридж), кредитите от заложни къщи, потребителските кредити и други.

Грешките, които да избягвате, когато станете на 30 г.

"Парите са инструмент. Когато се научим да използваме парите разумно, можем да живеем така, както искаме", казва Маргарита Ченг, главен изпълнителен директор и съосновател на Blue Ocean Global Wealth. Финансовите решения, които взимаме след 30-годишна възраст, ще окажат влияние върху целия ни оставащ живот.

Първата грешка е да не си поставите финансова цел. Ако не сте го направили досега, сега е моментът това да се случи. "Почти всеки 60-годишен човек, с когото се срещам, искал да е започнал да мисли за пенсия и финансови цели, когато е бил на 30 или по-малко години", казва Райън Маршъл от Ela Financial Group.

"Непоставянето на цели е най-голямата грешка, която хората могат да направят през 30-те си години, тъй като определянето на цели осигурява финансова насока и определя срокове за постигане на великите неща в живота като финансова независимост, купуване на дом, раждане на деца и стартиране на бизнес", казва той.

Втората грешка е да не пестите за пенсия. Ако започнете да събирате средства от 30-тата си годишнина, може да се възползвате от огромната сила на сложната лихва - и дори да заделяте малки суми месечно, ще се радвате на спокойни старини. "Не можете да върнете часовника назад, когато става въпрос за отлагане за бъдещето, така че това е грешка, която искате да избегнете", казва Ченг. "Отделете 15% от доходите си за "бъдещето".

Третата грешка е да не знаете къде отиват парите ви. "Безсмислените разходи на дневна база се увеличават и могат да бъдат най-големият разрушител на богатството ви с течение на времето", казва Кристин О'Кийф Мерик, финансов съветник в O'Keeffe Financial Partners. "Харчиш по-малко, отколкото печелиш - това е ключът към натрупването на богатство. Не е лесно, но е просто."

За да избегнете прекалените разходи, първо трябва да овладеете паричния си поток, казва тя. Започнете като наблюдавате обичайните си разходи за период от 30 дни. След като запишете всяка покупка, която сте направили, и сумата, която сте похарчили през месеца, ще започнете да забелязвате къде отиват парите ви и къде могат да бъдат ограничени.

"Една от най-трудните части на личните финанси е постигането на баланс между установяването на комфортен начин на живот и постоянните спестявания", казва тя. "Единственият начин да постигнете този баланс, е да разберете как парите влизат и излизат от живота ви."

Освен това трябва да се опитате да избягвате допускането на "инфлация в стандарта на живот" през 30-те години, което се случва "когато някой получава повишения или други увеличения на доходите си и впоследствие увеличава разходите си, за да отговори на новия доход", обяснява Арън Греъм от Abacus Planning Group.

Хората често оправдават начина си на живот като твърдят, че "заслужават да харчат повече", казва Греъм. Трябва обаче да се опитате да се противопоставите на това мислене.