Въвеждането на еврото няма да повиши осезаемо цените в България, а ще подобри живота ни и ще ни направи по-богати.

"Цените се вдигат вследствие на подобряване на живота на хората. Това е естествен процес и се нарича конвергенция - нещо, към което се стреми и България", посочи пред Нова телевизия Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите и член на Фискалния съвет.

Въвеждането на еврото вкарва България в един по-престижен клуб, прави ни по-равни с останалите европейски страни и дава стимул да направим нужните реформи, които от години отлагаме, посочи експертът.

По думите му присъединяването към ERM2 (т.нар. чакалня на еврозоната) навсякъде стимулира икономическия растеж и подобряването на икономиката.

България кандидатства за "чакалнята" за еврото до юни

България ще задейства процедурата за приемане на еврото

Новината съобщи министърът на финансите пред чуждестранни журналисти

Той опроверга митовете за двойно повишаване на цените. "Инфлацията при въвеждането на еврото е между 0.3% и 1.4% в различните държави и никой не може да каже дали това е следствие от европейската валута или е свързано с други фактори. Общо цените се покачват с максимум 1% годишно, а след това някои от тях дори намаляват", обясни Дацов.

Той даде за пример прибалтийските държави, които сравнително скоро приеха еврото. Цените там са се повишили с нищожните между 0.5 и 0.6%.

Услугите ще поскъпнат, тъй като когато има общо забогатяване на хората, работещите в сферата на услугите вземат по-високи заплати, изтъкна Дацов.

Противниците на еврото

"Не съм съгласен, че няма да се вдигнат цените. Това, което струва 99 стотинки, вече ще струва 99 цента, т.е. двойно повече", посочи доц. Банчо Банов, преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски".

По думите му в Германия е имало огромна инфлация след приемането на еврото. "Бях там и мога да докажа как цените станаха двойни", разказа Банов. Дацов категорично отрече твърденията на колегата си. "Немската статистика показва около 1% инфлация", посочи той.

"Инфлационният шок ще се поема 5-6 години след приемането на еврото, докато заплатите на българите се напаснат към новите цени", прогнозира Банов.

"На България се случиха 2 нещастия - първото беше валутният борд, второто ще бъде приемането на еврото", твърди той.